Baltagul - Comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.00

nivel: Liceu

Romanul “Baltagul” prezinta monografia satului moldovenesc de la munte, lumea arhaica a pastorilor, avand in prim-plan cautarea si pedepsirea celor care l-au ucis pe Nechifor Lipan. Insotita de Gheorghita, Vitoria reconstituie drumul parcurs de barbatul sau, pentru elucidarea adevarului si savarsirea dreptatii.

Roman al perioadei de maturitate, marile teme sadoveniene s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - Comentariu

Romanul “Baltagul” prezinta monografia satului moldovenesc de la munte, lumea arhaica a pastorilor, avand in prim-plan cautarea si pedepsirea celor care l-au ucis pe Nechifor Lipan. Insotita de Gheorghita, Vitoria reconstituie drumul parcurs de barbatul sau, pentru elucidarea adevarului si savarsirea dreptatii.

Roman al perioadei de maturitate, marile teme sadoveniene se regasesc aici: viata pastorala, natura, miturile, iubirea, arta povestirii si intelepciunea. Romanul este structurat pe doua coordonate fundamentale: aspectul realist (cautarea adevarului) si aspectul mitic (ritualurile). Arhitectura complexa a actiunii romanului confera diferite interpretari ale romanului: roman politist, roman baladesc (“Miorita”), roman demitizant, roman realist-obiectiv, roman initiatic si de dragoste.

Naratiunea se face la persoana a III-a, iar naratorul omniscient si omniprezent reconstituie in mod obiectiv, prin tehnica detaliului si observatiei, lumea satului de munteni si actiunile Vitoriei. Desi naratorul omniscient este unic, la parastasul sotului, Vitoria preia rolul acestuia. Naratiunea este preponderenta, dar pasajele descriptive fixeaza diferite aspecte ale cadrului sau elemente de portret fizic, individual.

Titlul romanului este simbolic, pentru ca baltagul semnifica atat unealta cu care Nechifor Lipan este omorat, cat si instrumentul cu care se face dreptatea; este, cu alte cuvinte, unealta crimei si a pedepsei, satisfacand in aceeasi masura setea de inavutire a lui Calistrat Bogza, cat si dorinta de justitie a feciorului lui Lipan. Baltagul sfintit al lui Gheorghita ramane napatat de sange, pedeapsa aplicandu-se cu acelasi baltag cu care a fost infaptuita crima-baltagul lui Calistrat Bogza.

Tema centrala a romanului este cautarea si aflarea adevarului lefat de o crima, iar actiunea se petrece spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Romanul infatiseaza lumea patriarhala a satului moldovenesc de la munte si schimbarile care incep sa se produca aici odata cu patrunderea unei noi civilizatii. Temei mentionate I se subordoneaza motive cu transhumanta, femeia justitiara, cainele credincios, legatura omului cu natura.

Timpul derularii actiunii este vag precizat, prin repere temporale: “aproape de Sfantul Andrei”, “in Postul Mare”. Cadrul actiunii este satul Magura Tarcaului, zona Dornelor, in Balta Jijiei. Romanul este structurat in 16 capitole cu actiune desfasurata cronologic, urmarind momentele subiectului.

Partea intai a romanului este constituita din capitolele I-VI si cuprinde expozitiunea si intriga si surprinde framantarile Vitoriei in asteptarea sotului si pregatirile de drum. In expozitiune se prezinta satul Magura Tarcaului si schita portretului fizic al Vitoriei, care este surprinsa torcand pe prispa si gandindu-se la intarzierea sotului sau plecat la Dorna sa cumpere oi.

Intriga cuprinde framantarile ei, dar si actiunile intreprinse inainte de plecarea in cautarea sotului: tine post negru 12 vineri, se inchina la icoana Sf. Ana de la manastirea Bistrita, anunta autoritatile de disparitia sotului, vinde unele lucruri pentru a face rost de bani de drum, pe Minodora o lasa la Manastirea Varatec, iar lui Gheorghita ii incredinteaza un baltag sfintit.

Partea a doua este constituita din capitolele VII-XIII si contine desfasurearea actiunii, relevand drumul parcurs de Vitoria si fiul ei in cautarea lui Nechifor. Ei reconstituie traseul lui Nechifor, facand o serie de popasuri: la hanul lui Donea de la gura Bicazului, la crasma domnului David de la Calugareni, la mos Pricop si baba Dochia din Farcasa. Intreband din sat in sat, ea isi da seama ca sotul sau a disparut intre Suha si Sabasa. Cu ajutorul cainelui regasit, Lupu, munteanca descopera intr-o rapa ramasitele lui Lipan, in dreptul Crucii Talienilor.

Partea a treia cuprinde capitolele XIV-XVI si prezinta sfarsitul drumului: acheta politiei, inmormantarea, parastasul lui Nechifor Lipan si pedepsirea ucigasului. Coborarea in rapa si vegherea nocturna a mortului marcheaza maturizarea lui Gheorghita, dovedita in infaptuirea actului de dreptate la parastas. Punctul culminant este momentul in care Vitoria reconstituie cu fidelitate scena crimei, surprinzandu-I chiar si pe ucigasii Ilie Cutui si Calistrat Bogza.

Primul isi recunoaste vina, insa al doilea devine agresiv. Este lovit de Gheorghita cu baltagul lui Nechifor si sfasiat de cainele Lupu, facandu-se astfel dreptate. Deznodamantul il surprinde pe Bogza, care-i cere iertare “femeii mortului” si-si recunoaste fapta.

Romanul “Baltagul” ramane o scriere memorabila nu numai prin continutul si multitudinea semnificatiilor sale, ci si prin personajele lui, cele mai importante fiind Vitoria, Nechifor si Gheorghita Lipan. Nu lipsite de semnificatie in derularea actiunii sunt personajele secundare sau episodice: parintele Daniil, Milies, baba Maranda, negustorul David, mos Pricop, Ilie Cutui, Calistrat Bogza, Minodora Lipan. Majoritatea acestor personaje sunt caractere puternice, complexe, specifice lumii patriarhale in care traiesc.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.