Baltagul - Caracterizare Minodora

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Gimnaziu

BALTAGUL - Caracterizare Minodora

Minodora, care era mai mare decat Gheorghita si era dezmierdata mai mult de tata. Numele i-1 daduse tot el, pentru ca il auzise de la o maica de la Agapia si-i placuse. Ea este fata de maritat si-i umbla gandul la feciorul dascalului Andrei, „care face slujba militariei la Piatra", dar pe care Vitoria nu-1 accepta si se opune cu inversunare, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul - Caracterizare Minodora

BALTAGUL - Caracterizare Minodora

Minodora, care era mai mare decat Gheorghita si era dezmierdata mai mult de tata. Numele i-1 daduse tot el, pentru ca il auzise de la o maica de la Agapia si-i placuse. Ea este fata de maritat si-i umbla gandul la feciorul dascalului Andrei, „care face slujba militariei la Piatra", dar pe care Vitoria nu-1 accepta si se opune cu inversunare, invinuindu-1 ca „tot nu se astampara si tulbura mintile fetei".

Mama este hotarata si o avertizeaza pe fata: „Mananca si mai ales nu te mai gandi la lunganul acela al dascalitei. Are un nas, drept dupa porecla care li s-a dat tuturor din neamul dascalului. Ochii mititei si nasurile topor [...] Oricat ai lacrima, sa stii ca ginere ca feciorul dascalitei nu-mi trebuie".

Fata este pana la urma supusa si ascultatoare. Poarta, ca fetele de varsta ei, dupa obiceiul locului, camasa alba si catrinta neagra, vrastata cu rosu, parul impletit cununa si fara broboada. Ciubotele sunt numai pentru hora sau nunti ori pentru drumurile la targ. Ea este nevoita sa pastreze „randuiala"; sa traga lana prin fusalai, sa bata si sa scuture pernele si laicerele de zestre. Daca nu respecta traditia, va avea de suportat consecintele; „iti arat eu tie coc, valt si bluza, arda-te para focului! Nici eu, nici tu, nici bunica-ta, nici bunica-mea n-am stiut de acestea - si-n legea noastra trebuie sa traiesti si tu. Altfel iti leg o piatra de gat si te dau in Tarcau!"

Cu un singur lucru fata nu este de acord - o casatorie dupa voia mamei si nu a ei-, si de aceea o implora cu disperare: „- Mamuca, sa nu ma dai dupa urat si dupa batran, ca sa ma bucur si eu de viata, cum te-ai bucurat dumneata". Asadar, nu accepta o casatorie impusa si dictata de interese materiale.

Insusirile Minodorei sunt reliefate de autor fie direct, prin descriere, fie indirect, in relatie cu mama ei, Vitoria Lipan, care vegheaza cu intransigenta la comportarea fetei ca sa nu ramana de rasul satului. Dialogul dintre cele doua femei le reliefeaza insusirile, evidentiind candoarea, sinceritatea si puritatea sufleteasca a fetei, care doreste sa-si urmeze chemarea inimii, dar este nevoita sa si asculte de sfaturile mamei sale, femeie aspra, cu principii ferme si sanatoase.

Prin toate personajele sale, romanul creeaza o lume aparte, care se confrunta cu transformarile ce au loc intr-o perioada de tranzitie spre o alta epoca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.