Baltagul

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.67

nivel: Gimnaziu

Valoarea romanului consta in faptul ca poate fi considerat un roman monografic, mitic, initiatic, politist si de dragoste.Titlul romanului este semnificativ, deoarece anticipeaza nucleul epic, referindu-se la o arma prin care se implineste dreptatea, fiind o unealta justitiara. Titlul este simbolic, denumind atat lacomia de avere a ucigasilor, cat si setea de dreptate a taranului roman, sugerate [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul

Valoarea romanului consta in faptul ca poate fi considerat un roman monografic, mitic, initiatic, politist si de dragoste.Titlul romanului este semnificativ, deoarece anticipeaza nucleul epic, referindu-se la o arma prin care se implineste dreptatea, fiind o unealta justitiara. Titlul este simbolic, denumind atat lacomia de avere a ucigasilor, cat si setea de dreptate a taranului roman, sugerate metaforic prin cele 2 taisuri ale baltagului.

Romanul este opera epica, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative, cu personaje numeroase prezentate in evolutie si in mediul lor de viata. "Baltagul" este roman, deoarece intruneste toate caracteristici le din definitia acestuia. Este opera epica, deoarece autorul isi exprima conceptiile si sentimentele in mod indirect prin personajele care fac actiunea. Modul principal de expunere este naratiunea impletita cu cu dialogul, monologul interior si descrierea.

Astfel, exista multe pasaje descriptive care prezinta locurile din Moldova, oamenii, portul popular, obiceiurile si traditiile de nunta, botez si inmormantare. Monologul interior, infatiseaza framantarile sufletesti ale personajelor, realizandu-se astfel, o profunda analiza psihologica a acestora. Faptele petrecute cu mai mult timp in urma, sunt redate prin rememorare.

Exista cele 3 elemente specifice epicului: narator,actiune si personaje. Naratorul este autorul care prezinta faptele la persoana a 3a, pe un ton neutru, obiectiv, fiind omniprezent si omniscient. Se simte talentul de povestitor al lui Sadoveanu care devine uneori ironic, deoarece ii caracterizeaza pe muntenii cu mult umor in legenda pe care Nechifor Lipan o spunea la petreceri. (Dumnezeu ii privea cu mila...).

Actiunea este complexa si complicata, relatata in 16 capitole, cu numeroase fapte si conflicte, dispuse in planuri narative diferite. Spatiul este vast, fiind regiunea Moldova, cunoscuta sub numele "Tara Dornelor". Sunt descrise locurile prin care trec personajele: Bicaz, Calugareni, Farcasa, Vatra Dornei, Sabasa, Suha. Tipul actiunii este un tip mitic al credintelor si obiceiurilor stramosesti, dintr-o lume arhaica, iar actiunea propriu-zisa se petrece din toamna, pana la inceputul primaverii. Faptele sunt relatate gradat in cele 5 momente ale actiunii:

Expozitiunea: personajele locuiesc in satul Magura Tarcaului, iar Vitoria Lipan este ingrijorata pentru ca sotul ei, Nechifor, plecase de Sf. Andrei sa cumpere niste oi, si nu se mai intorsese. Intriga: ingrijorarea femeii este justificata, iar presimtirile rele o hotarasc sa plece cu fiul ei, Gheorghita, in cautarea sotului ei.

Desfasurarea actiunii: Vitoria pregateste plecarea, anuntand autoritatile, spovedindu-se si postind 12 zile de vineri. La Vatra Dornei, afla ca Nechifor cumparase 300 de oi si se insotise la drum cu cei 2 tovarasi, carora le vanduse 100 de oi.

Vitoria si Gheorghita merg pe drumul celor 3 ciobani, afland amanunte de la locuitorii satului si asa descopera ca la Suha,turma era condusa doar de 2 ciobani , Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Vitoria intelege ca nechifor a fost ucis de cei 2 tovarasi ai sai, intre localitatile Sabasa si Suha, unde il si gaseste cu ajutorul cainelui lor, Lupu. Osemintele se aflau intr-o rapa si femeia il plange dupa datina.

Punctul culminant: la prasnicul de inmormantare, Vitoria povesteste cum a fost omorat barbatul ei, creand o atmosfera de tensiune psihologica, afirmand ca stie tot de la Nechifor. Ii acuza intai indirect, apoi direct de crima pe cei 2 ciobani. Vazand cum Vitoria si Gheorghita ii cerceteaza baltagul, Calistrat Bogza isi pierde cumpatul si se arunca asupra baiatului care il loveste cu propriul baltag, care-i ucisese parintele. Atacat si de cainele mortului, Bogza isi recunoaste vina, cerand iertare Vitoriei inainte de a muri. Ilie Cutui este arestat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.