Baltagul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Gimnaziu

Prin capodopera Baltagul (1930), Sadoveanu realizează o noua interpretare a mitului mioritic, versul-moto indicând sursa de inspirație: ,,Stăpâne, stăpâne, / Mai cheamă s-un cane".
Subiectul este simplu, păstrând elementele baladei: un cioban este omorât de doi tovarasi ai săi pentru a-i lua oile, dar femeia acestuia, apriga si inteligenta nu are liniște pana nu afla faptasii si nu-i pedeps[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baltagul

Prin capodopera Baltagul (1930), Sadoveanu realizează o noua interpretare a mitului mioritic, versul-moto indicând sursa de inspirație: ,,Stăpâne, stăpâne, / Mai cheamă s-un cane".
Subiectul este simplu, păstrând elementele baladei: un cioban este omorât de doi tovarasi ai săi pentru a-i lua oile, dar femeia acestuia, apriga si inteligenta nu are liniște pana nu afla faptasii si nu-i pedepsește după legea nescrisa. Intriga, după modelul romanului polițist, pune in lumina vocația justițiara a eroinei, descoperirea asasinilor si demascarea acestora. Faptele se petrec spre sfarsitul secolului al XIX - lea, începutul secolului al XX - lea, intr-o societate patriarhala, arhaica, in care apar insa elementele unei noi civilizații, cu alt gen de relații sociale, capitaliste.
Titlul romanului este simbolic. In sensul basmului arhaic, baltagul este unealta magica si simbolica insusita de raufacatori si recucerita de erou, unealta care ramane pura, napatata de sânge.
Compoziția e determinata de semnificația cartii: infatisarea unei societati de tip arhaic si unui individ reprezentativ al ei, o lume esentializata, lumea oamenilor de la munte, si pe Vitoria Lipan, exponentul acestei lumi. Așa cum apreciază criticul George Gana, ,,toata arta scriitorului, in ce privește compoziția, sta in firescul întrepătrunderii continue a acestor doi termeni" (lumea satului arhaic pe care este proiectata eroina).
Romanul începe cu prezentarea sintetica a vieții pastorilor (vechimea, felul de viata, psihologia), fixata intr-o cosmologie populara: ,,Domnul Dumnezeu, după ce a alcătuit lumea, a pus rânduiala si semn fiecărui neam. Pe țigan l-a invata sa cânte cu cetera si neamțului i-s dat șurubul. Dintre jidovi, a chemat pe Moise si i-a poruncit: Tu sa scrii o lege; si, când o veni vremea, sa pui pe farisei sa răstignească pe fiul meu cel prea iubit Isus; si după aceea sa indurați mult năcaz si prigonire; iar pentru aceasta eu am sa las sa curgă spre voi banii ca apele. A chemat pe ungur cu degetul si i-a ales, din cate avea pe lângă sine jucării: Iaca, dumitale iți dau botfori si pinteni si rasina sa-ti faci sfârcuri la mustati; sa fii fudul si sa-ti placa petrecerile cu soții.
S-a infatisat si turcul: Tu sa fii prost, dar sa ai putere asupra altora, cu sabia. Sârbului i-a pus in mana sapa. Pe rus l-a învrednicit sa fie cel mai bețiv dintre toți si sa se dovedească bun cerșetor si cantaret la iarmaroace".
Narațiunea simpla, ar putea fi prezentata schematic in trei parti: partea întâi, de la început, pana la plecarea Vitoriei in căutarea lui Lipan (capitolul VII); prezentarea vieții de la munte, a lui Nechifor Lipan, gospodăria Lipanilor; întoarcerea argatului Mitrea si a lui Gheorghita, coborât la vale, cu oile, asinii si dulăii la iernat, intr-o balta a Jijiei, întârzierea bărbatului ei, peste obicei, cunoașterea si ,,citirea" semnelor naturii; mersul femeii la părintele Danila, la biserica, sa-i ,,cetească"; semnele care i se arata, care-i întăresc bănuiala ce intrase in ea ,,ca viermele"; mersul la baba Maranda, care avea ,,unele tainice stiinti si mestesuguri"; drumul la Piatra, popasul la mănăstire, la icoana Sfintei Ana; mersul la autoritati pentru a-si spune necazul. Partea a doua, începând cu capitolul VII, când Vitoria ,,are intr-insa stiinta morții lui Nechifor Lipan si crâncena durere, se văzu totuși eliberata de întuneric"; părintele Danila ii scrie jalba către autoritati; trimite fata, pe Minodora, cu zestrea la mănăstirea Văraticului, la călugărita Melania, sora a mamei Vitoriei; slujba făcuta de părintele Danila la biserica, pentru cei patruzeci de sfinți mucenici din Sevasta; lăsarea gospodăriei in grija lui Mitrea; pregătirea de plecare. Firul narațiunii urmează popasurile Vitoriei Lipan in căutarea adevărului despre bărbatului ei (la Bistrița, la Bicaz, la han la Donea; la Calugareni, nu departe de Piatra Teiului, la crasma domnului David; la Farcasa, la Borca, la crasma lui Iorgu Vasiliu, la Cruci, la Vatra Dornei si înapoi; găsirea câinelui Lupu, in sat la Sabasa; găsirea ramasitelor lui Nechifor Lipan intre Sabasa si Suha); a treia, si ultima parte, sta sub semnul actului justițiar, prezintă acțiunile Vitoriei pentru îndeplinirea datinei creștine si cinstirea mortului, cercetarea legata de vinovați, in Sabasa si Suha; întoarcerea acasă, la Măgura Tarcăului; pentru rânduiala praznicului, a celor cuvenite pentru mort, dovedirea si pedepsirea vinovaților - datoria fata de ,,norma morala si colectiva". Tragedia, moartea lui Nechifor Lipan nu este insa obiectul cartii, ci numai pretextul ei: ,,obiectul" e lumea de tip arhaic a muntenilor.
Structura monografica, mitica si simbolica. Realismul romanului.
Mihail Sadoveanu infatiseaza o lume esentializata. Spațiul cel mai larg revine lumii satului de munte: peisajul, datinile, oamenii. Viata oamenilor exprima ,,un înalt nivel al spiritualitatii mitice romanești, un cod moral si filosofic unde guvernează adevărul". Ritmul existentei pastoresti este dirijat de fenomenul transhumantei, iar acesta urmareste mișcarea marilor cicluri naturale: ,,pastori, turme, câini migrează in cursul anului, calendaristic, in căutare de pasune si adăpost, întorcându-se la munte la date fixe".
Scriitorul surprinde trăsăturile ce definesc ceasta colectivitate, oamenii de la munte, realist, obiectiv, fara lirism: ,,Locuitorii aceștia de sub brad sunt niște făpturi de mirare. Iuti si nestatornici ca apele, ca vremea; răbdători in suferinti ca si-n ierni cumplite, fara griji in bucurii ca si-n arsitele lor de cuptor, placându-le dragostea si beția si datinile lor de la începutul lumii, ferindu-se de alte neamuri si de oamenii de la câmpie si venind la bârlogul lor ca fiara de codru (...) Așa era si acel Nechifor Lipan care acum lipsea". Ei au o existenta simpla, dar grea: ,,Munteanului i-i dat sa-si castige panea cea de toate zilele cu toporul ori cu cața. Cei cu toporul dau jos brazii din pădure si-i duc la apa Bistriței; după aceea ii fac plute pe care le mana la Galați, la marginea lumii. Cei mai vrednici întemeiază stani la munte. Acolo stau cu Dumnezeu si cu singuratatile, pana ce se imputinezaza ziua. Asupra iernii coboară la locuri largi si-si pun turmele la iernat in bălti. Acolo-i mai ușoara viata s-acolo ar fi dorit ea sa trăiască, numai nu se poate din pricina ca vara-i prea cald, s-afara de asta, munteanul are rădăcini la locul lui, ca si bradul".
Gospodăria Lipanilor arata oameni cu îndeletniciri specifice muntelui, vremuri vechi, in care se practica inca schimbul de produse: ,,Avere aveau cat le trebuia: poclăzi in casa, piei de miel in pod, oi in munte. Aveau si parale strânse intr-un cofăiel cu cenușa. Fiindu-le lehamite de lapte
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.