Balistica judiciara

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Balistica judiciara
Charles E. Waite a fost ajutat de fizicianul John Fisher și de chimistul Phillipp O. Gravelle specialist în microsopie și fotografie. În urma demersurilor stiintifice desfasurate de cei trei , în l925, Phillipp O. Gravelle a pus la punct microscopul comparator , instrument care a permis examinarea comparativă și multana a doua proiectile (lit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Balistica judiciara

Referat despre Balistica judiciara
Charles E. Waite a fost ajutat de fizicianul John Fisher și de chimistul Phillipp O. Gravelle specialist în microsopie și fotografie. În urma demersurilor stiintifice desfasurate de cei trei , în l925, Phillipp O. Gravelle a pus la punct microscopul comparator , instrument care a permis examinarea comparativă și multana a doua proiectile (litigiu și mode de comparație ).

Cercetarile lui Charles E. Waite au fost continuate de Calvin Goddard (l89l-l955) care în Statele Unite ale Americii a pus bazele balisticii judiciare ca ramura distincta a stiintei criminalisticii. In Europa, un mare aport în dezvoltarea balisticii judiciare l-a avut, pe lângă multi altii, Otto Mezger, directorul Biroului de Cercetare Chimica a orasului Stuttgart. Acesta imspreuna cu Robert Bosch au realizat un sistem eficient de examinare a proiectilelor, au descoperit cele mai bune metode de recuperare a gloantelor, efectuand trageri în cutii cu vata , în ceara, lemn de esenta moale, tuburi cu apa, carti groase, etc. De asemenea au dezvoltat sistemul de ilustrare fotografica a urmelor comparate.

Primul razboi mondial a schimbat în Europa situatia infractionalitatii. De remarcat ca în aceasta perioada a cerscut productia în masa a armamentului și pe cale de consecinta și numarul de infractiuni comise cu arme de foc. în acest context a crescut și numarul specialistilor interesati de descoperirea unor metode eficiente de identificare a armelor de foc utilizate la comiterea unor infractiuni. În Luxemburg Pierre Mediger a reluat în anul l9l9 urmele lasate pe tubul cartus și pe capsa de către mecanismul de percutie și cel de extractie.

In Belgia , dr. G. D. Rochetar a preluat conducerea scolii de criminologie și politie științifică și impreuna cu lt. col. Mage, profesor la scoala de razboi au efectuat cercetari în domeniul balisticii judiciare. In Olanda, Hulst , criminalist și chimist, impreuna cu Von Leden Hulseboschi au făcut o serie de experimente și comunicari stiintifice în domeniu. In Grecia, Georgiades, în Rusia , Matvojev și Sususkin au editat mai multe lucrari stiintifice în domeniul balisticii judiciare. In Suedia, Hary Soderman care lucra la Lyon în calitate de asistent al lui Locard și -a scris lucrarea de doctorat în domeniul balisticii judiciare. Deja în l93o infractiunile comise cu arme de foc erau investigate pe criterii stiintifice, iar în Europa se utilizau în perioada respectiva mai multe microscoape de comparare, decat în Statele Unite ale Americii unde a fost descoperit acest aparat.

Cristalizarea și modernizarea balisticii judiciare a continuat cu mult succes, iar procesul continua la inaltimea sarcinilor impuse de dezvoltarea productiei de armament modern, a mijloacelor și metodelor moderne de descoperire a infracțiunilor comise cu arme de foc. Ceea ce a stat la baza acestei ramuri a stiintei criminalisticii a fost experimentul stiintific privit la modul general și experimentul judiciar raportat la fiecare cauza instrumentata. S-a creat în timp un sistem apreciativ pentru urmele lasate de armele de foc pe elementele de munitie, urmele impuscaturii și valoarea acestora în identificarea amei cu care s-a tras și a autorului infractiunii. Coroborate cu experienta acumulata de specialisti , precum și utilizarea principiilor și a legitatilor puse la dispozitie de stiintele exacte aceste evooluții au făcut posibil ca balistica judiciara sa devina o ramura distincta a tehnicii criminalistice.

Armele de foc sunt dispozitive formate dintr-un ansamblu de mecanisme, piese și accesorii. Ele functionează prin aruncarea proiectilelor, substanțelor toxice luminoase, etc,cu ajutorul fortei de expansiune a gazelor, rezultate din arderea pulberii explozive . Acest tip de arme sunt utilizate in principal pentru atac sau apărare, dar si in cadrul unor activităti sportive si de divertisment.

Regimul armelor de foc si al munitiilor este reglementat in România prin Legea nr.l7/l996. În articolul 3 alineatul l al legii se stipulează: “prin arme de foc se inteleg acele arme a csror functionare determins aruncarea unuia sau mai multor proiectile, substante aprinse sau luminoase, ori imprsstierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare. Principiul de functionare are la bazs forta de expansiune a gazelor provenite din detonarea unei capse ori prin explozia unei incsrcsturi.

Armele de foc au de regulă in compunerea lor, următoarele mecanisme, piese si accesorii:
- teava si anexele ei;
- mecanismul de tragere, constând din: inchizstor, mecanismul de
percutie, mecanismul de extractie si mecanismul de alimentare;
- patul sau crosa armei;
- accesorii.

CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC
Prin arme de foc, în sensul prevederilor Legii 17/1996 se întelege acele arme a csror functionare determins aruncarea unuia sau a mai multor proiectile, substante aprinse sau luminoase, ori împrăștierea de gaze nocive, iritante sau de neutralizare. Principiul de functionare se întemeiază pe forta de expansiune a gazelor provenite din detonarea unei capse ori prin explozia unei încărcături. În Legea 17/1996 art.3 al.2 se face o clasificare a armelor de foc după destinatia acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.