Balada culta

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.66

nivel: Facultate

Desi a actiunea baladei este foarte simpla , aceasta readucandu-se la urmarirea lui Pasa Hassan de catre Mihai Viteazul se desfasoara dupa momentele subiectului.In expozitiune se prezinta imaginea de ansamblu a campului, si trei personaje: Mihai Viteazul ; Pasa Hassan ;Sinan Pasa . Intriga o reprezinta momentul in care Mihai il zareste pe Hassan si porneste spre el . Desfasurarea actiunii nu est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Balada culta

Desi a actiunea baladei este foarte simpla , aceasta readucandu-se la urmarirea lui Pasa Hassan de catre Mihai Viteazul se desfasoara dupa momentele subiectului.In expozitiune se prezinta imaginea de ansamblu a campului, si trei personaje: Mihai Viteazul ; Pasa Hassan ;Sinan Pasa . Intriga o reprezinta momentul in care Mihai il zareste pe Hassan si porneste spre el . Desfasurarea actiunii nu este ampla, ca in cazul altor opera epice.

Naratorul prezinta urmarirea conducatorului turc de catre M Viteazul . Punctul culminant este marcat de momentul in care frica lui Hassan atinge intensitatea maxima ,, Si-i dardaie dintii si-i galben pierit" . In deznodamant se consemneaza sosirea Pasei in taberele sale , unde gaseste intelegere pentru fuga lui rusinoasa.Actiunea se petrece la 1595 , lucru ce reiese din faptul ca se evoca o scena a bataliei de la Calugareni, batalie ce se incheie cu Victoria ostirii romane , asupra armatei imperiului otoman.

Cele doua personaje implicate in actiune , M.Viteazul si P.Hassan sunt prezentate cu ajutorul antitezei . Nartorul scoate in evidenta curajul, vitejia , demnitatea si maretia conducatorului roman. In opozitie cu acesta , conducatorul turc, se dovedeste lipsit de demnitate , fricos si ridicol. Mihai Viteazul este in fruntea ostenilor sai , in timp ce Pasa Hassan sta departe de lupta . Voievodul doreste o confruntare directa , insa Pasa alege fuga :,, Stai pasa , sa piara azi unul din noi/ Dar pasa mai tare zoreste ".

In structura operei sunt prezente si unele elemente fabuloase . Astfel M. Viteazul este prezentat asemenea eroilor din basme inzestrat cu puteri supranaturale . El are o forta neobisnuita reusind sa faca minuni de vitejie singur, in mijlocul armatei dusmane ,, Imprastie singur pe cati ii aduna /Cutreiera campul taind de pe cai / El vine spre Pasa e groaza si vai , ca vine furtuna" .

De asemenea in ochii ingroziti ai conducatorului turc , Mihai capata dimensiuni cosmice: ,, Salbatecul voda e-n zale si-n fier ,/Si zalele-i zuruie crunte , / Gigantica poart-o cupola pe frunte , /Si vorba-i e tunet , rasufletul ger, / Iar barda din stanga-i ajunge la cer,/ Si voda-i un munte."Textul este scris in versuri care alterneaza mai multe tipuri de rima si ritm si sunt grupate in strofe de cate sase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.