Balada Miorita -Demonstratie

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Gimnaziu

Prima parte cuprinde primele doua motive (al transhumantei si al complotului)
Partea a-II-a corespunde celui de-al treilea motiv (al mioarei nazdravane)
Partea a-III-a corespunde celorlalte motive (motivul testamentului, al alegoriei moarte-nunta si al maicutei batrane) si este caracterizata de lirism. Cele trei parti sunt legate prin conjunctiile coordonatoare adversative: dar s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Balada Miorita -Demonstratie

Prima parte cuprinde primele doua motive (al transhumantei si al complotului)
Partea a-II-a corespunde celui de-al treilea motiv (al mioarei nazdravane)
Partea a-III-a corespunde celorlalte motive (motivul testamentului, al alegoriei moarte-nunta si al maicutei batrane) si este caracterizata de lirism. Cele trei parti sunt legate prin conjunctiile coordonatoare adversative: dar si iar.

Pentru ca balada este o specie a genului epic, naratorul de persoana a-III-a isi prezinta indirect gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor.
O alta caracteristica a genului epic este actiunea desfasurata in spatiu si timp.
Spatiul actiunii este prezentat cu ajutorul metaforelor "Pe-un picior de plai/Pe-o gura de rai". Aceasta sugereaza frumusetea si linistea acelui loc.
Timpul actiunii este plasat toamna, in momentul coborarii turmelor de la iernat.
Subiectul este simplu si poate fi povestit in functie de momentele subiectului operei literare.

In expozitiune ne sunt prezentate locul, timpul si personajele care participa la actiune. Trei ciobani se coboara cu oile de la munte pentru iernat. Acestia apartin unor zone geografice diferite: "Unu-i moldovan/Unu-i unguran/Si unu-i vrancean".
Intriga este declansata de dorinta celor doi ciobani (cel ungurean si cel vrancean) de-al omora pe cel moldovean, pentru ca acesta are o situatie financiara mai buna: "Vor sa mi-l omoare/Ca-i ma ortoman/S-are oi mai multe/Mandre si cornute/Si cai invatati/Si caini mai barbati".

Desfasurarea actiunii incepe cu surprinderea comportamentului ciudat al mioarei: "De trei zile-ncoace/Gura nu-ti mai tace/Ori iarba nu-ti place/Ori esti bolnavioara/Draguta mioara?". Oita personificata ii marturiseste ciobanului complotul si il sfatuieste sa-si ia masurile de aparare "Dragule bace/Da-ti oile-ncoace/La negru zavoi/Ca-i iarba de noi/Si umbra de voi/Stapane, stapane/Iti cheama s-un caine/Cel mai barbatesc/Si cel mai fratesc". Din acest dialog reiese afectiunea dintre cioban si mioara, reciprocitatea sentimentelor, exprimate cu ajutorul dativului epic "Vor sa mi-l omoare", a diminutivelor "Miorita", "Draguta" si a vocativului "Stapane, stapane". Momentul ales de cei doi ciobani pentru a-l ucide pe baciul moldovean este "apusul soarelui".

Desi moartea este ipotetica, ciobanasul isi exprima ultimile dorinte in fata mortii: implinirea ritualului inmormantarii chiar de posibilii sai asasini. Locul inmormantarii este in "strunga de oi", in dosul stanii pentru a ramane astfel, si dupa moarte alaturi de oile si cainii sai. Doreste sa i se aseze la cap fluierele dragi: (insemn traditional al meseriei) "fluierasul de fag", "fluierasul de os", "fluierasul de soc", care sunt capabile sa transmita diferite stari si sentimente. Dramatismul este astfel prezentat gradat. "Lacrimile de sange" ale oierului inlocuiesc bocetul traditional si arata durerea imensa a oilor si a ciobanului ce paraseste viata.

Tanarul pastor vrea ca mioara nazdravana sa ascunda mioarelor moartea sa, pe care sa le-o prezinte ca pe o nunta de proportii cosmice (acest episod constituie punctul culminant). Versul "sa le spui curat" introduce aceasta deformare a adevarului pentru ca moartea este inlocuita prin nunta cu ajutorul alegoriei. Nunta este imaginata intr-un cadru feeric, cu personaje apartinand naturii terestre si cosmosului: soarele, luna, brazii, paltinasii, muntii, pasarile, stelele. Versurile "Ca la nunta mea/A cazut o stea" sunt asociate in conceptia populara cu disparitia unei fiinte. Moartea este vazuta ca o contopire cu natura. La baza acestei alegorii sta cunceptia populara conform careia tinerilor necasatoriti li se face o inmormantare sub forma unei nunti simbolice.

Ciobanasul presupune ca va fi cautat de mama sa pe care ne-o prezinta ca fiind "batrana" si "cu braul de lana". Acest detaliu vestimentar trimite la lumea oierilor. Ea este surprinsa intr-o chinuitoare cautare "Din ochi lacrimand/Pe camp alergand/Pe toti intreband/Si la toti zicand" care arata puternica dragoste materna. Zbuciumul mamei este sugerat cu ajutorul verbelor la gerunziu. Apare acum portretul fizic al ciobanului, vazut prin ochii mamei sale. Tanarul devine astfel un model de frumusete fizica ce dubleaza frumusetea lui morala "Mandru ciobanel/Tras printr-un inel/Fetisoara lui/Spuma laptelui/Mustacioara lui/Spicul graului/Perisorul lui/Pana corbului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.