Bacau - municipiul Gh Gheorghiu Dej

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Prin continutul inventarului funerar, prin ritul de inmormintare, necropola de la Slobozia se inscrie ca o contributie de seama la studiul civilizatiei geto-dacice timpurii.2. MUZEUL DE ISTORIE. Bulevardul Republicii nr. 4. Intemeiat in anul 1958, Muzeul de istorie din municipiul Gh. Gheorghiu-Dej si-a creat, in urma intenselor cercetari arheologice desfasurate mai ales in bazinul Trotusului, cole[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bacau - municipiul Gh Gheorghiu Dej

Prin continutul inventarului funerar, prin ritul de inmormintare, necropola de la Slobozia se inscrie ca o contributie de seama la studiul civilizatiei geto-dacice timpurii.2. MUZEUL DE ISTORIE. Bulevardul Republicii nr. 4. Intemeiat in anul 1958, Muzeul de istorie din municipiul Gh. Gheorghiu-Dej si-a creat, in urma intenselor cercetari arheologice desfasurate mai ales in bazinul Trotusului, colectii de mare interes stiintific.

Expozitia de baza, reorganizata recent, incepe cu prezentarea principalelor descoperiri din zona cercetata. Sint expuse descoperirile neolitice din asezarile de la Gura Vaii, Tuta, Viisoara, Podei-Tirgu Ocna: unelte de silex, piatra, os si corn, obiecte de lut ars, plastica neolitica, ceramica cucuteniana, care impresioneaza prin multitudinea formelor, siguranta executiei si armonia de culori ce compun ornamentele.

In continuare, expozitia ilustreaza schimbarile survenite in structura economica a epocii bronzului, prin materiale descoperite la Bogdanesti, Cabesti, Borzesti, Gura Vaii, apartinind culturii Monteoru. Un spatiu mare de expunere este acordat descoperirilor din asezarea fortificata de la Bogdanesti, reprezentate printr-o gama larga de obiecte: unelte de os, de bronz, obiecte de lut ars, podoabe, diferite vase bogat ornamentate.

Pentru prima epoca a fierului sint semnificative materialele descoperite in necropola plana de incineratie de la Slobozia. Produse ceramice lucrate la mina si chiar la roata, simple sau ornamentate, arme din bronz si fier, podoabe care amintesc de descoperirile similare de la Dunarea de Jos, demonstreaza unitatea civilizatiei geto-dacice in spatiul carpato-dunarean. Monede histriene descoperite la Cabesti fac dovada penetratiei influentei cetatilor pontice pe aceste locuri. Momentul de inflorire a civilizatiei geto-dacice, de intarire a contactelor dintre populatia autohtona si cea greco-romana, este reliefat prin descoperirile de la Gura Vaii, Viisoara si Oituz, de unde provin tezaure monetare grecesti si romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.