Baba Novak

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Si daca tot am adus in discutie cifra trei, distingem tot atatea categorii valorice in care pot fi incadrate lucrarile muzicale: I. "Pasarea de foc", "Apocalipsa", "Baba Novak", "Orient Express"; II. "Fluier in cer", "Orasul scufundat", "Singur", "Haituit"; III. "Zori de zi", "To My Brothers", "Orujo", "Mila 2 de langa 3". Repartitia pe album se dovedeste si din acest punct de vedere atent facuta,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Baba Novak

Si daca tot am adus in discutie cifra trei, distingem tot atatea categorii valorice in care pot fi incadrate lucrarile muzicale: I. "Pasarea de foc", "Apocalipsa", "Baba Novak", "Orient Express"; II. "Fluier in cer", "Orasul scufundat", "Singur", "Haituit"; III. "Zori de zi", "To My Brothers", "Orujo", "Mila 2 de langa 3". Repartitia pe album se dovedeste si din acest punct de vedere atent facuta, cu atat mai mult cu cat popularitatea poate fi invers proportionala fata de valoarea sau elaborarea compozitiilor.

Instrumental vorbind, protagonistii sunt cu mult peste media celor din rock-ul romanesc al tuturor timpurilor, dar actualele limite vocale (date de trecerea timpului - coborarea si ingustarea registrului; pierderea continuitatii, etc) impun o abordare muzicala in relatie cu noile (im)posibilitati. Rezultatul final, in afara unor analize tehniciste, ar putea arata publicului larg o formatie mai putin convingatoare decat altele noi (chiar modeste), care activeaza pe coordonate profesioniste si nimic mai mult.

Schimbarile (neimpuse) de componenta nu sunt bine venite (si primite) in cazul Phoenix. Asta inseamna ca prin oferta din prezent se face apel de fapt la trecut. Accentul cade mai mult pe cine canta, nu pe ce si cat de bine se face, chiar daca lucrurile sunt la acest capitol OK. Totusi acceptarea si concesivitatea fara rezerve, in cazul dat risca sa-i transforme pe indragitii protagonisti in niste "clasici in viata" (deja decedati = fantome legendare). Preferam ideea ca Phoenix mai au ceva de zis in muzica autohtona, in afara de frumoasa lor poveste, care prin modul de difuzare tinde sa fie considerata a trecutului. Aceasta este nota cronicii de fata.

"Zori de zi"(1) are functia unui intro energizant, de bun gasit, posibila replica a "Cocosilor Negri", cu mentiunea ca mesajul este aici altul. Textul incearca sa anunte intr-o atmosfera de ambiguitate, sentimentele pozitive propuse de piesa. Schema acesteia se bazeaza pe alternanta dintre enuntul: "E dimineata zori de zi" si comunicari precum: "Uite pleaca dracii mii", "Se coboara ingerii" sau "Oamenii vad oamenii". Modificarea accentelor apare ca licenta salvatoare intru suprapunerea lor cu ritmul muzical. In rest, lirism cat cuprinde.
Versurile intregului album au in principiu doar contacte superficiale cu muzica.

In absenta profunzimii textului, s-a recurs in exces la asa-zise cuvinte cheie, care incearca sa trimita undeva dincolo de (non)sensul lor. Unul dintre punctele forte ale muzicii Phoenix a fost astfel pierdut, si, odata cu el, sustinerea prin metalimbaj a actului muzical, din care a ramas numai maniera. A nu se intelege ca este vorba de texte (prea) proaste in relatie cu muzica rock din Romania, ci doar de versuri modeste fata de albumele precedente ale formatiei. Doua exceptii fericite contrazic cele afirmate ("Pasarea de foc", "Baba Novak"). Cuvintele au fost semnate de Nicu Covaci (4, 9, 11, 12); Dinu Olarasu (1, 2, 3, 6, 8, 12); Razvan Voncu (5); Calin Angelescu (7, 11).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.