BANCOREXBancorex

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.97

nivel: Facultate

Pana in 1990 a detinut monopolul operatiunilor de incasari si plati in valuta. La 28 decembrie a fost infiintata BRCR ca societate pe actiuni, iar la 31 decembrie 1990, BNR a acordat BRCE autorizatia de functionare in calitate de banca comerciala. In 1995 numele BRCE este inlocuit cu "Bancorex", din ratiuni de marketing. In 1996 detinea circa 60% din operatiunile de comert exterior ale Romaniei si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: BANCOREXBancorex

Pana in 1990 a detinut monopolul operatiunilor de incasari si plati in valuta. La 28 decembrie a fost infiintata BRCR ca societate pe actiuni, iar la 31 decembrie 1990, BNR a acordat BRCE autorizatia de functionare in calitate de banca comerciala. In 1995 numele BRCE este inlocuit cu "Bancorex", din ratiuni de marketing. In 1996 detinea circa 60% din operatiunile de comert exterior ale Romaniei si era foarte activa in domeniul importurilor de energie.

La nivelul anului 1997 detinea o retea de 38 de sucursale, 17 agentii, o sucursala offshore la Nicosia si 2 reprezentante la New York si Moscova. Capitalul social se ridica la 93,17 miliarde lei. Actionarii sai erau: FPS 62,266%; SIF 27,61%; societati comerciale 8,915%; persoane fizice 1,202%.
Bancorex s-a aflat in centrul unui puternic scandal politico-financiar, cauzat de politica defectuoasa a bancii si acordarea de credite pe criterii politice. A avut loc asa-zisa "devalizare" a bancii. Neregulile semnalate erau din ce in ce mai multe. Inca din 1997 s-a incercat o curatare] a Bancorex prin decizia politica a presedintelui tarii, care s-a soldat cu judecarea si condamnarea presedintelui bancii.

Astfel, in 1999, ca urmare a presiunilor internationale, autoritatile lichideaza banca falimentara. Creditele neperformante au fost transferate in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), institutie creata in acest scop. Banca restructurata a fuzionat prin absorbtie cu Banca Comerciala Romana.
In curand se vor implini 15 ani de la cel mai rasunator "faliment" bancar din Romania contemporana: Bancorex.

Tot atatia ani, autoritatile statului nu au gasit inventatorii creditelor neperformante. Un singur om a fost condamnat pentru bancile "prabusite" in perioada 1998-1999. Iar statul roman a suportat costuri, pentru toate acestea, de peste patru miliarde de euro.
Conform declaratiilor oficiale, Bancorex nu a dat niciodata faliment. Doar a fuzionat cu BCR - pe romaneste, statul roman a transferat "gaurile negre" la AVAB, iar sediile si alte active performante la banca mai sus mentionata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.