Axa cronologica a aparitiei regatelor barbare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Cauzele migratiilor au fost : atractia fata de bogatiile romane, presiunea altor popoare sau necesitatea cautarii de noi pasuni, migratorii fiind in primul rand pastori. Barbarii au jefuit si distrus orasele antice, civilizatia mutandu-se la sate.
Popoarele germanice erau cele mai apropiate de Imperiul Roman. Din aceasta grupa faceau parte gotii, gepizii, vandalii, longobarzii, anglo-sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Axa cronologica a aparitiei regatelor barbare

Cauzele migratiilor au fost : atractia fata de bogatiile romane, presiunea altor popoare sau necesitatea cautarii de noi pasuni, migratorii fiind in primul rand pastori. Barbarii au jefuit si distrus orasele antice, civilizatia mutandu-se la sate.
Popoarele germanice erau cele mai apropiate de Imperiul Roman. Din aceasta grupa faceau parte gotii, gepizii, vandalii, longobarzii, anglo-saxonii si , cei mai importanti dintre ei , francii. Germanicii au patruns mai ales in Imperiul Roman de apus, distrugandu-l.

Nu toti barbarii care au navalit in Imperiul Roman au intemeiat state iar dintre cele intemeiate doar cel franc a durat.Vizigotii au fost primii germanici care au patruns in Imperiul Roman pe la mijlocul secolului al III-lea. O ramura a lor, gotii de apus, au trecut in anul 376, sub presiunea hunilor, in sudul Dunarii, in Balcani. Ei au primit din partea romanilor permisiunea de a se aseza in Tracia dar s-au rasculat impotriva autoritatilor romane si au pustiit Peninsula Balcanica. Sub conducerea lui Alaric au ajuns pana in Italia si au jefuit Roma (410).

Apoi s-au asezat in Spania unde au pus bazele unui regat barbar desfiintat mai tarziu, in anul 711, de arabi.Vandalii s-au asezat inaintea vizigotilor in Spania, venind tot din Scandinavia. Impinsi de vizigoti, au trecut in nordul Africii, intemeind regatul vandal. Au fost singurii barbari care au avut o flota cu ajutorul careia au trecut Mediterana si, in anul 455, au jefuit Roma. In 534 , bizantinii generalului Belizarie au desfiintat statul vandal. Popoarele slave se aflau in partile rasaritene ale Europei si au patruns in Imperiul Roman de rasarit.

Printre migratori au fost si popoare asiatice : hunii, avarii, bulgarii etc..Hunii, populatie de crescatori de vite nomazi, au intemeiat un imperiu in Campia Panonica , acesta cunoscand apogeul sub conducerea lui Attila (434 - 453), subordonandu-si alte popoare migratoare : ostrogotii, alanii, gepizii, etc. Dupa moartea lui Attila imperiul hun s-a destramat. Ostrogotii, supusi ai hunilor, au redevenit independenti dupa moartea lui Attila (453) si s-au stabilit, in anul 454, in Pannonia iar apoi, sub conducerea lui Theodoric, au patruns in Peninsula Italica, cucerind-o si intemeind regatul ostrogot.

Theodoric a domnit 36 de ani dintre care 30 au fost ani de pace. Dupa moartea lui regatul ostrogot a fost cucerit de bizantini.
Gepizii s-au separat de goti in secolul al III-lea. Ei s-au alaturat hunilor, impreuna cu care au fost invinsi de Actius (451). Dupa ce vizigotii au parasit teritoriul dacic, gepizii s-au stabilit in Transilvania. In anul 567 au fost nimiciti de avari si longobarzi.
Longobarzii au abandonat Pannonia in 568, sub presiunea avarilor, si au patruns in nordul Peninsulei Italice, cucerind de la bizantini Lombardia si Tuscia, intemeind regatul longobard din Peninsula Italica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.