Axa Pamantului a vibrat harta Asiei s-a modificat

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Cutremurul, cu epicentrul la 250 de kilometri sud-est de Sumatra, a provocat deplasarea cu circa 20 de metri a unor insule mici din regiune. "Seismul a modificat harta", a precizat Ken Hudnut, expert al Institutului Geologic American (USGS), precizand ca "pe baza modelelor seismice, putem spune ca unele dintre cele mai mici insule situate la sud-vest de coasta Sumatrei s-au deplasat cu aproximativ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Axa Pamantului a vibrat harta Asiei s-a modificat

Cutremurul, cu epicentrul la 250 de kilometri sud-est de Sumatra, a provocat deplasarea cu circa 20 de metri a unor insule mici din regiune. "Seismul a modificat harta", a precizat Ken Hudnut, expert al Institutului Geologic American (USGS), precizand ca "pe baza modelelor seismice, putem spune ca unele dintre cele mai mici insule situate la sud-vest de coasta Sumatrei s-au deplasat cu aproximativ 20 de metri catre sud-vest, ceea ce reprezinta o modificare importanta".

Hudnut a mai afirmat ca este posibil ca si extremitatea nord-vestica a Insulei Sumatra sa se fi deplasat spre sud-vest cu circa 36 de metri.
In acelasi timp insa, Stuart Sipkin, cercetator in cadrul centrului national de informatii seismologice de la USGS, a apreciat ca insulele din perimetrul Sumatrei s-au deplasat mai degraba pe verticala, ridicandu-se usor fata de nivelul apei. "In acest caz, placa tectonica indiana a alunecat sub placa birmaneza, provocand ridicarea acesteia, astfel incat miscarea a fost verticala, si nu orizontala".

Pe de alta parte, Japonia si Australia si-au anuntat, ieri, intentia de a se implica in crearea unui sistem eficient de avertizare asupra formarii valurilor seismice (tsunami). La Tokyo va fi instalat, in martie, un centru destinat avertizarii mai eficiente a tarilor vecine (pentru inceput: Indonezia, China, Papua-Noua Guinee, Filipine si Coreea de Nord), care va monitoriza miscarile telurice din regiunea Pacificului, din Siberia pana in Indonezia. Iar Australia a propus sa contribuie la instalarea unui sistem de supraveghere a fenomenelor tsunami in Oceanul Indian.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.