Avutia Natiunilor - recenzie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Facultate

Liberalismul porneste de la Libertanianism. Libertanianism este o filosofie politica, dupa care statul care conduce cel mai bine este statul care conduce cel mai putin. Indivizii trebuie sa fie liberi sa faca orice vor ei atata timp cat ei nu incalca legile celorlalti. Unica forta legitimata (nu conteaza privata sau publica) este de a proteja aceste drepturi.Pentru libertanieni nu exista 'legi poz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avutia Natiunilor - recenzie

Liberalismul porneste de la Libertanianism. Libertanianism este o filosofie politica, dupa care statul care conduce cel mai bine este statul care conduce cel mai putin. Indivizii trebuie sa fie liberi sa faca orice vor ei atata timp cat ei nu incalca legile celorlalti. Unica forta legitimata (nu conteaza privata sau publica) este de a proteja aceste drepturi.Pentru libertanieni nu exista 'legi pozitive' de consum, de adapost, de ingrijirea sanatatii, ci doar 'legi negative' de a nu asalta, de a nu abuza, de a nu cenzura, de a nu jefui. Astfel se formeaza notiunea de 'Stat minimal'.

Avutia Natiunilor srisa in 1776 de Adam Smith a fost o critica a mercantilismului si o sinteza a gandirii economice emergente a acelor timpuri. Cartea lui Smith este deseori considerata a fi un inceput al economiei moderne, cu toate ca multi sunt de parere ca Smith ar fi fost impotriva economiei moderne, ceea ce reese din proliferarea articolelor in care se vorbeste despre notiunea anti-corporatie, si anti-entitati corporative.

Adam Smith a pornit de la ideea ca guvernele sunt fara exceptie cei mai mari risipitori ai societatii; ei folosesc banii castigati de altii, si cu cu banii altora sunt totdeauna mai risipitori. Statul este un administrator rau pentru ca agentii sai sunt neglijenti si cheltuitori, ei nefiind direct interesati in administratie, ci doar sa fie platiti din fonduri publice. Trebuie notat ca acest lucru deriva din mercantilism, mai mult decat din ceva ce a inlocuit mercantilismul. In aceasta privinta unii se intreaba daca Smith este intr-adevar 'parintele capitalismului' precum este stabilit.

Smith spunea, 'este oare perfectionarea in circumstante a paturilor sarace de a fi privite ca un avantaj sau inconvenienta a societatii. Raspunsul pare a fi evident: servitorii, lucratorii si taranii alcatuiesc cea mai buna parte a societatii. Aceasta perfectionare poate fi privita intotdeauna ca o incovenienta. Nici o societate a carei cea mai mare parte din membri sunt saraci si mizerabili nu poate fi infloritoare si fericita. Smith continua nimic nu poate fi mai absurd decat doctrina balantei comertului asupra careia aproape toate regulile sunt gasite. Arta comerciantului este folosita in maximurile politice pentru a conduce in imperiu. Comertul care se pare a fi legatura uniunii si prieteniei a devenit cea mai fertila sursa a discorcondantei si dusmaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.