Avram Iancu si Andrei Muresanu personalitati - marcante ale revolutiei pasoptiste

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In preajma izbucnirii revolutiei facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene, luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popula[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avram Iancu si Andrei Muresanu personalitati - marcante ale revolutiei pasoptiste

In preajma izbucnirii revolutiei facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene, luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popularitate.
Ridicarea taranimii la lupta si dezbinarea fortelor revolutionare romane si ungare au fost determinate de nepunerea in practica a legii care privea iobagia, refuzul guvernului revolutionar ungar de a acorda libertati nationale romanilor si votarea unirii Transilvaniei cu Ungaria la Dieta din Cluj. R

evolutia urmarea in genere rezolvarea problemei sociale si a celei nationale. Avram Iancu a devenit conducatorul ostii taranesti antirevolutionare. In fruntea acestei osti si in colaborare cu autoritatile militare austriece a organizat apararea in Muntii Apuseni si a respins numeroasele atacuri ale trupelor revolutionare maghiare, superioare ca numar si ca armament, castigandu-si renumele de "craiul muntilor".Pe 4 mai 1849 a dat o noua organizare civila Muntilor Apuseni. In vara anului 1849 a efectuat o sedere de 10 luni la Viena, unde a tinut legatura cu autoritatile imperiale austriece.

Luptele din Muntii Apuseni slabisera atat fortele revolutionare ale maghiarilor cat si pe cele ale romanilor. Armata tarista, chemata in ajutor de imparatul Austriei, Franz Joseph, a infrant armata revolutionara maghiara la Sighisoara. Coplesite de armatele austriece si de cele rusesti, tradate de unii generali, trupele revolutionare maghiare au capitulat la Siria pe 13 august 1849.
In anul 1852 tanarul imparat Franz Joseph a intreprins o vizita in Transilvania, agenda calatoriei fiind stabilita de Felix Schwarzenberg, guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei.

La cererea lui Avram Iancu imparatul a modificat traseul vizitei, a mers in Muntii Apuseni, a pranzit la Gaina, a trecut prin Vidra si a innoptat pe 21 iunie 1852 la Campeni. Avram Iancu s-a prezentat seara tarziu la cartierul imparatului, dupa ce acesta se culcase, obosit de calatorie. Nemultumit ca nu este primit pe loc in audienta, Avram Iancu a iscat o altercatie cu seful de cabinet al imparatului, motiv pentru care a fost dat afara de jandarmi. Ulterior a refuzat sa primeasca decoratia acordata de imparat pentru meritele sale din timpul luptelor contra revolutionarilor maghiari. Incepand cu anul 1852 si-a pierdut mintile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.