Avortul terapeutic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.73

nivel: Liceu

. Progresul stiintelor fundamentale si cercetarea aplicata in domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe si mai sofisticate, si au condus la dezvoltarea posibilitatilor de diagnostic si tratament. Au aparut si s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sanatate a capatat noi valente, OMS definind astazi sanatatea ca starea completa de bine bio-[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avortul terapeutic

. Progresul stiintelor fundamentale si cercetarea aplicata in domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe si mai sofisticate, si au condus la dezvoltarea posibilitatilor de diagnostic si tratament. Au aparut si s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sanatate a capatat noi valente, OMS definind astazi sanatatea ca starea completa de bine bio-psiho-social a individului, si nu doar ca absenta bolii sau a infirmitatii.
Din toate aceste progrese rezulta insa si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate.

Mentionam, dar nu exhaustiv: avortul provocat medical la cerere sau in scop terapeutic, contraceptia, metodele de reproducere umana asistata, eutanasia (moartea asistata) in cazul bolnavilor incurabili, mentinerea intr-o stare de viata vegetativa - cu ajutorul aparatelor - a bolnavilor decerebrati, folosirea in scopuri de cercetare sau terapeutice a tesuturilor recoltate de la embrioni umani, etc.
Este morala intreruperea sarcinii la cerere sau in caz de boli grave ale fatului? Aceasta problema are numeroase conotatii morale si religioase, si a fost reglementata politic in mod diferit de state diferite.

Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de China, care duce o politica agresiva de limitare a cresterii populatiei, inclusiv printr-o politica pro-avort, si, pe de alta parte, de statele islamice, in care atat avortul la cerere cat si cel in scop terapeutic sunt strict interzise de lege. In Europa, majoritatea statelor au legalizat avortul, dar aplica concomitent politici de limitare a acestuia, prin promovarea metodelor de planificare familiala si contraceptie.
Notiunea de "avort terapeutic" a aparut ca o consecinta a perfectionarii mijloacelor de diagnostic prenatal. Diagnosticul prenatal este un act medical complex, considerat de unii drept mijlocul cel mai important de profilaxie a bolilor genetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.