Avortul spontan

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.58

nivel: Facultate

Avortul spontan consta in intreruperea spontana a sarcinii, fara o interventie voluntara.In functie de perioada cand se produce, se cunosc doua tipuri de avort spontan :Avort precoce - Se produce inainte de 12 saptamani de gestatie.In functie de elementele clinice si ecografice, avortul spontan precoce poate fi impartit in doua categorii : Oul clar - Tesutul fetal nu este prezent atat la examenul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avortul spontan

Avortul spontan consta in intreruperea spontana a sarcinii, fara o interventie voluntara.In functie de perioada cand se produce, se cunosc doua tipuri de avort spontan :Avort precoce - Se produce inainte de 12 saptamani de gestatie.In functie de elementele clinice si ecografice, avortul spontan precoce poate fi impartit in doua categorii : Oul clar - Tesutul fetal nu este prezent atat la examenul ecografic cat si la cel histopatologic.

Moartea fetala precoce - Tesutul fetal este prezent atat la examenul ecografic cat si la cel histopatologic.Avortul tardiv - Se produce intre saptamanile 13 -28 de gestatie.Diferenta intre aceste doua tipuri de avort precoce este fundamentala deoarece in cazul absentei structurilor fetale cauza este, mai mult decat sigur, genetica, in timp ce prezenta tesutului fetal implica o varietate de cauze posibile.

Frecventa avortului spontan variaza in limite foarte largi. Mai multi autori sustin ca o treime din sarcini sunt avortate. Cert este faptul ca riscul unui avort spontan la o femeie care nu prezinta antecednte este de 15%. Incidenta avorului spontan creste odata cu repetarea acestuia, dar depinde si de alti factori. Astfel, riscul unui avort spontan la o femeie care a prezentat un avort spontan in antecedente este de 20%, daca a prezentat doua avorturi consecutive acest risc ajunge la 35%, el fiind de 24% la primipare. Este insa greu de stabilit corectitudinea acestor date, statisticile variind foarte mult.

ETIOLOGIE
Cauzele care duc la aparitia avortului spontan sunt :Cauze ovulare :Anomaliile genetice : Sunt cele mai frecvente. Zigotul anormal apare ca urmare a unei anomalii in procesul de meioza, secundar superfecundatiei de catre doi spermatozoizi, sau ca urmare a diviziunii cromozomiale, in absenta diviziunii citoplasmatice. Anomaliile cromozomiale cele mai frecvente sunt :

Monosomia X
Rearanjarea structurala a cromozomilor
Anomaliile morfofiziologice ale gametilor : Sunt determinate de diversi factori (fizici, chimici, infectiosi, matabolici) care determina aparitia unui produs de conceptie neviabil care apoi este expulzat.Tulburarile endocrine : Suportul necesar dezvoltarii sarcinii este asigurat de o serie de interactiuni hormonale. Tulburarile endocrine care pot fi cacute responsabile de aparitia avortului spontan sunt :Deficienta de progesteron;Deficienta tiroidiana;Diabetul zaharat;Hipersecretia de hormoni androgeni.

Anomaliile de placentatie : In timpul formarii placentei normale arteriolele spiralate sufera modificari adaptive caracterizate de pierderea structurii musculo-elastice normale a peretului arterial si de inlocuirea lui cu un material fibrinoid, care contine celule trofoblastice. Absenta acestor modificari fiziologice este frecvent asociata cu avortul spontan cu embrion cu cariotip normal sau anormal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.