Avortul

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Liceu

O astfel de situatie este inadmisibila juridic si discutabila moral. Tot asa, un copil nedorit, care nu s-a nascut si pe care nu-l percepem inca, nu are mai mult drept decat violonistul sa ne forteze ca, de dragul vietii lui, sa renuntam la dreptul asupra corpului nostru (J.J.Thomson, 1995).Carol Gilligan a realizat un studiu despre decizia asupra avortului cu participarea a 29 de femei, cu varste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avortul

O astfel de situatie este inadmisibila juridic si discutabila moral. Tot asa, un copil nedorit, care nu s-a nascut si pe care nu-l percepem inca, nu are mai mult drept decat violonistul sa ne forteze ca, de dragul vietii lui, sa renuntam la dreptul asupra corpului nostru (J.J.Thomson, 1995).Carol Gilligan a realizat un studiu despre decizia asupra avortului cu participarea a 29 de femei, cu varste intre 15-35 de ani, din medii sociale diferite. Femeile sunt subiect al alegerii morale. Acestea tin cont in alegerile pe care le fac de relatiile interumane, urmand ideea de a nu-i rani pe ceilalti.

Prin intreruperea unei sarcini este refuzata o potentiala relatie, iar refuzul se datoreaza imposibilitatii de a satisface responsabil obigatiile fata de persoana cu care se relationeaza (Gilligan, 1994). Avortul cunoaste reglementari legale. Din acest punct de vedere avortul se subordoneaza conditionarilor legale (daca se realizeaza de catre medici obstreticieni, in conditii de igiena si de siguranta, in primele 12 saptamani de sarcina, la cererea intemeiata a mamei, etc); sau este ilegal, practicat prin mijloace empirice.

Alaturi de graviditate, nastere, hranire din trup (M.Miroiu, 1996: 78), avortul este una din experientele exclusiv femeiesti. Desi numai femeile pot face avorturi, se pot remarca implicatii la mai multe niveluri: nivel individual, avortul implica angajarea intregii personalitati, presupune luarea unei decizii cu implicatii medicale, morale, religioase, etc; nivelul cuplului: fetusul a fost conceput de femeie impreuna cu un barbat, in urma unor relatii heterosexuale, ca atare barbatul in calitate de membru al cuplului participa moral, afectiv, economic, la intreruperea de sarcina.

Nivelul familiei largite ; nivelul comunitatii, nivelul national -statal (guvernele practica politicidemografice diferite, pronataliste sau restrictive, etc), nivel global (cresterea generala a populatiei planetei fiind diferentiata: tarile si regiunile bogate inregistreaza o crestere naturala a populatiei mai redusa decat cea care are loc in regiunile sarace, etc) (D. Oprescu, 1997: 123). Controlul asupra capacitatii reproductive proprii face necesara consilierea contraceptiva, astfel incat sa fie evitate sarcinile nedorite fara a se mai ajunge la avort.

Rata avortului este influentata de factorii socio-economici (saracia influentand practica avortului in sensul ca acesta este mai frecvent in tarile mai slab dezvoltate fata de cele avansate, in familiile sarace mai ales fata de cele cu un nivel ridicat de trai); dar si cultural - religiosi (de exemplu, in tarile in care predomina religia catolica, rata avorturilor este mai mica decat in tarile de religie ortodoxa sauprotestanta).

Un alt factor important care favorizeaza avortul este lipsa practicilor si responsabilitatii parteneriale in cuplu, adeseori copii revenid doar mamei ca responsabilitate de ocrotire cotidiana, tatii avand mai degraba un rol financiar-simbolic. In aceste conditii putine femei isi permit sa-si doreasca maternitatea. Restrictionarea privind practicarea avortului se face mai ales prin promovarea planificarii familiale voluntare si a educatiei pentru viata de cuplu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.