Avocatul poporului

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.97

nivel: Facultate

Institutia Avocatul Poporului este o institutie nou creeata, aparuta dupa Revolutia romana din Decembrie 1989.
In anul 1991, Adunarea Constitutionala a votat Constitutia Romaniei, marcandu-se astfel ,,[...] trecerea Romaniei spre un stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane si demnitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avocatul poporului

Institutia Avocatul Poporului este o institutie nou creeata, aparuta dupa Revolutia romana din Decembrie 1989.
In anul 1991, Adunarea Constitutionala a votat Constitutia Romaniei, marcandu-se astfel ,,[...] trecerea Romaniei spre un stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane si demnitatea omului reprezinta valori supreme si sunt garantate"1.
La 21 februarie 1997 a fost adoptata, in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatului Poporului, publicata in Monitorul Oficial nr. 48 din20.03.1997.
Institutia Avocatul Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor in raporturile acestora cu autoritatile publice.
Sediul acestei institutii este in Bucuresti si, cu aprobarea Biroului permanent al Senatului, poate organiza birouri teritoriale in functie de necesitatile realizarii atributiilor ce-i revin conform legii.
Institutia Avocatul Poporului este autoritatea publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, in conditiile legii.
Avocatul Poporului nu poate fi obligat de nimeni sa se supuna instructiunilor sau dispozitiilor sale.
Activitatrea Avocatului Poporului, a adjunctilor sai si salariatilor care lucreaza sub autoritatea acestora are caracter public. Avocatul Poporului poate decide asupra caracterului confidential al activitatii sale.
Anual sau la cerere, in sedinta comuna a celor doua Ccmere ale Parlamentului, Avocatul Poporului prezinta rapoarte care trebuie sa cuprinda informatii cu privire la activitatea institutiei Avocatului Poporului sau poate contine recomandari cu privire la modificarea legislatiei sau masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor di libertatilor cetatenilor.
Rapoartele anuale se dau publicitatii.
Avocatul Poporului este numit de Senat pe o durata de 4 ani, mandatul sau fiind reinoit o singura data.
1 Prof. Univ. Dr. Ioan MURARU, Prezantarea generala a institutiei AVOCATUL POPORULUI
Propunerile de candidati sunt facute de Biroul permanent al Senatului la recomandarea grupurilor parlamentare din cele doua camere ale Parlamentului.
Numirea Avoctului Poporului se face cu votul majoritatii senatorilor.
Mandatul incepe cu data numiri de catre Senat si dureaza pana la instalarea noului Avocat al Poporului.
Avocatul Poporului depune juramantul, inaintea inceperii mandatului, in fata celor doua camere ale Parlamentului, refuzul depunerii juramantului impiedicand intrarea in functie a Avocatului Poporului si ducand la deschiderea procedurii pentru o noua numire in functie.
Mandatul Avocatului Poporului inceteaza, inainte de termen, in urmatoarele cazuri:
a) in caz de demisie;
b) revocare din functie;
c) incompatibilitate cu alte functii publice sau private;
d) imposibilitatea de a-si indeplini atributiie mai mult de 90 de zile, constatate prin examen medical de specialitate;
e) in caz de deces.
Revocarea din functie a Avocatului Poporului, ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor se face, la propunerea Biroului permanent al Senatului, pe baza raportului Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, cu votul majoritatii senatorilor.
Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de indeplinire a functiei sau decesul se constata de catre Biroul permanent al Senatului in cel mult10 zile de la aparitia cauzei care determina incetarea mandatului.
In exercitarea atributiilor sale Avocatul Poporului este asistat de doi adjuncti care asigura coordonarea atributiilor institutiei Avocatul Poporului pe domenii de activitate, potrivit regulamentului de organizare si functionare a institutiei Avocatul Poporului si care sunt numiti de catre acesta pe durata mandatului, cu avizul Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului. Aceasta numire se publica in Monitorul Oficial.Adjunctii Avocatului Poporului indeplinesc, in ordinea stabilita de acesta, atributiile acestuia in caz de imposibilitate temporara a exercitarii functiei.
In timpul exercitarii functei Avocatul Poporului si adjunctii sai nu pot fi membrii ai unui partid politic si nu pot indeplini nici o alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.
Institutia Avocatul Poporului isi desfasoara activitatea prin intermediul:
a) Departamentului privind protectia drepturilor civile si politice si Directia pentru protectia drepturilor omului;
b) Departamentului privind protectia drepturilor sociale, economice si culturale si Directia pentru protectia drepturilor copilului si a persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal;
c) Secretarul General al institutiei care este numit prin ordin al Avocatului Poporului si asigura continuitatea conducerii, stabilitatea functionarii institutiei si realizarea legaturilor functionale in cadrul acesteia
d) Birourile teritoriale.
Personalul institutiei este format din functionari publici si din personal incadrat cu contract individual de munca.
Institutia Avocatul Poporului are buget propriu care face parte integranta din bugetul de stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.