Aviatie

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.35

nivel: Liceu

Schimbarea directiei sau vitezei unei curgeri de fluid genereaza o forta. Mai exact, portanta apare atunci cand curgerea unui fluid este "intoarsa" de catre un obiect solid. Cand curgerea este deviata intr-o anumita directie, portanta apare in directia opusa, in concordanta cu principiul actiunii si reactiunii al lui Newton. Dat fiind ca aerul este un fluid, moleculele sunt libere in miscare si or[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aviatie

Schimbarea directiei sau vitezei unei curgeri de fluid genereaza o forta. Mai exact, portanta apare atunci cand curgerea unui fluid este "intoarsa" de catre un obiect solid. Cand curgerea este deviata intr-o anumita directie, portanta apare in directia opusa, in concordanta cu principiul actiunii si reactiunii al lui Newton. Dat fiind ca aerul este un fluid, moleculele sunt libere in miscare si orice suprafata solida poate devia curgerea. Pentru o sectiune de aripa - numita profil aerodinamic - ambele sale suprafete, de sus - extrados si respectiv de jos - intrados contribuie la intoarcerea curgerii.

Luand in considerare doar una dintre suprafete, ajungem la o unei grinzi consolidate alcatuite din talpi (profile corniere) si inima (platbanda), imbinate intre ele cu nituri. Sunt realizate de regula din materiale rezistente la incovoiere si rasucire: duraluminiu, titan, oteluri speciale.Aripa:In zborul aerodinamic, bazat pe forta portanta, cea mai importanta parte a avionului este aripa. Impreuna un ampenajele, aripa asigura sustentatia, stabilitatea si manevrabilitatea avionului.

In general aripa este compusa din structura de rezistenta, invelis exterior, rezervoarele integrate de combustibil, aparatura hidro-pneumatica aferenta comenzilor. Sub aripa se instaleaza trenul principal de aterizare al avionului, sistemul de propulsie, acrosaje speciale rachete, bombe sau rezervoare largabile. Aripile cu cel putin doua lonjeroane impreuna cu invelisul formeaza chesonul de rezistenta, care are sarcina de a prelua eforturile aerodinamice si mecanice la care este supusa aripa.

Lonjeroanele sunt elemente de rigidizare asezate de-a lungul aripii, care preiau cea mai mare parte din fortele si momentele ce actioneaza asupra acesteia. Au aspectul unei grinzi consolidate alcatuite din talpi (profile corniere) si inima (platbanda), imbinate intre ele cu nituri. Sunt realizate de regula din materiale rezistente la incovoiere si rasucire: duraluminiu, titan, oteluri speciale.

Nervurile sunt elemente de rigidizare transversala a aripii, montate de obicei perpendicular pe bordul de atac al aripii. Nervurile au rolul de a pastra forma aripii si de a transmite solicitarile aerodinamice la lonjeroane si lise. Pot fi nervuri simple sau nervuri de forta, acestea din urma avand rolul suplimentar de a prelua fortele concentrate datorate diverselor echipamente si instalatii acrosate de aripi.

Lisele sunt elemente de rigidizare montate in lungul aripii cu rolul de a prelua solicitarile axiale datorate incovoierii aripii. Ele trebuie sa fie rezistente la intindere si compresiune si maresc rezistenta invelisului la deformatie. Sunt obtinute tehnologic prin extrudare sau indoire si sunt alcatuite din duraluminiu, aliaje pe baza de titan sau otel inoxidabil.

Invelisul aripii are rolul de a mentine forma sa si este realizat din tabla de duraluminiu sau aliaje pe baza de titan, magneziu etc. Invelisul este solicitat la eforturi de incovoiere si rasucire. Ele este prins de celelalte elemente prin nituri. Daca distanta dintre lise este mica se foloseste pentru rigidizarea invelisului tabla ondulata. Imbinarea tablei ondulate cu invelisul se poate face prin metoda suduri, nu prin nituire.

Avionul: este o aerodina prevazuta cu o suprafata portanta fixa ce asigura sustentatia datorita vitezei de deplasare. Viteza de deplasare poate fi asigurata fie de actiunea unor grupuri motopropulsoare, fie de actiunea unei componente a greutatii (in cazul zborului de coborare sau al zborului fara motor).

Aparute la inceputul secolului XX, primele avioane cereau mult curaj si indemanare pentru a le pilota. In acea vreme, ele nu erau nici rapide, nici incapatoare. Primul zbor cu aeroplanul a fost realizat in 1903, de catre fratii Orville si Wilbur Wright. Louis Bleriot a fost primul pilot care a traversat Canalul Manecii, in 1909. Charles Lindbergh a realizat prima traversare a Atlanticului, singur si fara escala, in 1927. In 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a facut singur turul lumii. A puuuarcurs 25 000 km in 7 zile, 18 ore si 49 de minute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.