Avertizarea lui Titu Maiorescu sau Securitatea din Iasi si grupul Junimistii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Facultate

Dar cum omul, dupa cum spune Aristotel, este un zoon politikon (desi regimul comunist retinuse din aceasta definitie numai partea cu animalul bun numai de munca, politica fiind apanajul "elitelor" comuniste), inevitabil, au avut loc si discutii referitoare la situatia din tara, sau au fost comentate diferite evenimente internationale. Cel mai mult au fost dezbatute evenimentele din Uniunea Sovieti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avertizarea lui Titu Maiorescu sau Securitatea din Iasi si grupul Junimistii

Dar cum omul, dupa cum spune Aristotel, este un zoon politikon (desi regimul comunist retinuse din aceasta definitie numai partea cu animalul bun numai de munca, politica fiind apanajul "elitelor" comuniste), inevitabil, au avut loc si discutii referitoare la situatia din tara, sau au fost comentate diferite evenimente internationale. Cel mai mult au fost dezbatute evenimentele din Uniunea Sovietica, adica perestroika si glasnost ul initiate de Mihail Gorbaciov.

Convingerea noastra era - si am un sentiment de mandrie ori de cate ori imi amintesc - ca reformele initiate de liderul de la Kremlin nu urmaresc decat sa faca ideologia comunista sa para de acum inainte atragatoare si sa mentina astfel intact imperiul pe care l mostenise. In cele din urma, conchideam noi, Gorbaciov va esua, iar imperiul sau s ar putea sa aiba aceeasi soarta.

Care putea sa fie destinul Romaniei in acest context international era tema de discutii ce rezulta imediat, desi in acest sens nu ne faceam prea multe iluzii. Ovidiu, care avea in vedere situatia din PoloAZnia, spunea ca nu e nimic de facut, pentru ca muncitorii erau mulAZtuAZmiti de situatia lor, partidul aducandu i de la sat, unde se indoAZbiAZtoAZceau, taranii care mai ramasesera se uitau la televiziunea sovietica, iar recolta ramanea in grija prostilor de studenti si militari (aici inAZcepea sa ridice tonul si ii arunca lui Vasile, care era de la tara, priviri pline de repros).

Parerea mea si a lui Cristian era ca si in Romania se vor petrece in curand unele evenimente importante: amandoi auAZzi-sem, din surse diferite, evident, ca este in tara o persoana deosebit de inteligenta din cadrul partidului, care a lucrat si la Iasi, il cuAZnoaste bine pe Gorbaciov si care ii va lua locul in curand, cel mai probabil la viitorul congres al partidului, "celui mai iubit fiu al popoAZrului" (nu fac altceva decat sa redau conversatiile care se purAZtau atunci). Slava Domnului, o sa vedeti mai tarziu de ce, aceasta disAZcutie am avut o numai intre patru ochi.

Un alt subiect comentat deosebit de aprins il constituiau frictiunile existente la nivel de guverne dintre Romania si Ungaria in problema situatiei minoritatii maghiare din Transilvania. Sorin spunea ca sinAZgurul om politic care putea sa dea o replica ferma si convingatoare in aceasta problema era Iuliu Maniu, desi Ovidiu mormaia ca sinAZguAZrul raspuns trebuia sa fie intrarea armatei romane in Budapesta pentru a treia oara. Sorin ramanea insa la Iuliu Maniu:

o data a spus ca pe 3 februarie 1988 (anul viitor cum ar veni), se vor implini treiAZzeci si cinci de ani de la moartea liderului taranist (stiam si eu de data mortii si tot de la "Europa Libera", dar aveam impresia ca era pe 5 februarie) si a propus sa ne imbracam in negru in semn de omaAZgiu. "Doar noi stim cand a murit Maniu", se lauda el. "Si cei care l au trimis in puscarie", ma gandeam eu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.