Avers si revers in istorie - cateva reflectii cvasi-epistemologice

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Cu nenumaratele-i variante, aceasta a fost efectiv una dintre premisele indiscutabile care au format "paradigma epistemologica", precum si acel Weltbild al Occidentului de pe la 1600 pina in ajunul celui de-al doilea razboi mondial11. Fata de vechea paradigma epistemologica, "revolutia" lui Kuhn este comparabila cu Reforma lui Luther, iar Kuhn -cu chiar Luther, ceea ce lasa liber pentru Paul Feyer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avers si revers in istorie - cateva reflectii cvasi-epistemologice

Cu nenumaratele-i variante, aceasta a fost efectiv una dintre premisele indiscutabile care au format "paradigma epistemologica", precum si acel Weltbild al Occidentului de pe la 1600 pina in ajunul celui de-al doilea razboi mondial11. Fata de vechea paradigma epistemologica, "revolutia" lui Kuhn este comparabila cu Reforma lui Luther, iar Kuhn -cu chiar Luther, ceea ce lasa liber pentru Paul Feyerabend, predicatorul anarhismului epistemologic, locul radicalului Thomas Miinzer.

Anticipind ceea ce va urma, trebuie deja spus ca Feyerabend n-a devenit epistemolog de serviciu si ca, in pofida popularitatii de care se bucura acum, sint serioase indoieli ca va deveni vreodata. Cu toate acestea, este putin probabil ca viitorul epistemolog de serviciu sa poata accede la aceasta demnitate fara sa fi asimilat lectia lui Feyerabend12. Sa revenim acum la "revolutia" lui Kuhn in formula sa primitiva (1962), fara a tine seama de edulcorarile succesive pe care le-a suferit din partea propriului ei autor, fortat sa se explice dinaintea acestei moderne Inchizitii care este comuAZnitatea oamenilor de stiinta.

Feyerabend substituie ideii unei evolutii continue pe aceea de revolutie; altfel zis, progresul n-ar putea avea un caracter cumulativ, din moment ce fiecare revolutie inlocuieste o paradigma prin alta, cele doua fiind incomensurabile. S-ar putea concepe de aceea un fel de progres dialectic, conceptie pe care Kuhn n-o indeparteaza in mod explicit. Dar un adevarat progres al stiintelor n-ar avea cum sa existe, daca acest progres insusi nu se rapor-teaza la notiunea de "adevar". in aceasta privinta, Kuhn este explicit: reintroducind conceptul de "adevar" in discurs, s-ar ajunge la ideea unui "scop ultim" al omenirii si al cercetarii (stiintifice), idee care caracteriza stadiul teoriilor evolutioniste de dinainte de Darwin13.

Fireste, demersul stiintific, care e la fel de dogmatic ca teologia, n-ar putea subzista fara ca manualele sa exalte la nesfirsit progresele realizate prin "revolutiile" ce afecteaza vreo "matrice disciAZplinara". Dar, privind lucrurile mai indeaproape, multe fenomene din fizica moderna par a marca o reintoarcere la conceptiile aristotelice mai curind decit la acelea ale lui Newton: progresul exista asadar doar in interiorul unei paradigme date ; el devine un concept relativ deindata ce se compara mai multe paradigme intre ele14.

Mai mult inca, nu este necesar ca o noua paradigma sa fie mai buna decit aceea pe care tocmai a inlocuit-o15. in concluzie, pentru Kuhn "logica descoperirilor stiintifice" nu este "logica" deloc : in ea factorul uman este esential si numai dupa ce o noua teorie a fost acceptata de comunitatea stiintifica, uneori pentru motive de ordin estetic, ea este supusa logicii manuaAZlelor, care se sforteaza, cu succes, sa arate "rationalitatea"si necesitatea descoperirii ei. Manualele, aidoma Statului lui Orwell, au menirea de a rescrie istoria in raspar16.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.