Avantajele si dezavantajele integrarii in Uniunea Europeana

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Asocierea Romaniei la Uniunea Europeana inseamna pe plan economic crearea unei zone de liber schimb, cooperarea economica si financiara, in sprijinul restructurarii economiei romanesti, iar in plan politic crearea unui cadru institutional pentru realizarea unui dialog politic permanent intre parti.

In cadrul acordului sunt precizate o serie de principii care au in vedere:stabilirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avantajele si dezavantajele integrarii in Uniunea Europeana

Asocierea Romaniei la Uniunea Europeana inseamna pe plan economic crearea unei zone de liber schimb, cooperarea economica si financiara, in sprijinul restructurarii economiei romanesti, iar in plan politic crearea unui cadru institutional pentru realizarea unui dialog politic permanent intre parti.

In cadrul acordului sunt precizate o serie de principii care au in vedere:stabilirea unei perioade de tranzitie de maximum 10 ani, impartita in doua etape, trecerea la cea de a doua facandu-se in urma examinarii Consiliului de asociere a aplicarii pana in acel moment a prevederilor Acordului;asimetria in acordarea de catre parti a concesiilor concretizate prin faptul ca, in timp ce Uniunea isi va realiza angajamentul in prima etapa, Romania si-l va pune in aplicare in a doua;

Angajamentul partilor de a se abtine de la introducerea de reglementaricare sa vina in contradictie cu prevederile Acordului pana la intrarea in vigoare;disponibilitatea partilor ca pe perioada de tranzitie sa procedeze de comun acord, in functie de conjunctura existenta in sectoarele vizate, la reducerea periodica si analizarea concesiilor reciproce, inclusiv la accelerarea calendarului in aplicarea acestora. Acordul European de asociere a Romaniei la Uniunea Europeana cuprinde prevederi pentru fiecare sector principal de activitate.

In domeniul schimburilor comerciale bilaterale se prevede crearea intrepartirii a unei zone de comert liber care se va concretiza prin eliminarea treptata a obstacolelor tarifare si netarifare existente in acest moment in relatiile comerciale dintre Romania si Uniunea Europeana. Acestea privesc produsele industriale, cu exceptia celor textile si siderurgice, dar si produsele agricole de baza (neprelucrate sau cu grad redus de prelucrare si prelucrate).

Zona de comert liber va fi realizata in perioadade tranzitie de maximum 10 ani, in mod gradual. Perioada de tranzitie este asimetrica in ceea ce priveste ritmul reducerii si eliminarii taxelor de catre Romania, oferindu-se astfel tarii noastre o perioada mai lunga de timp pentru deschiderea pietei sale la importurile din Uniunea Europeana. Daca Uniunea Europeana se obliga sa elimine toate taxele vamale si ingradirile cantitative pana la sfarsitul primei etape a perioadei,

Romania va face acest lucru la sfarsitul celei de-a doua etape.
Uniunea Europeana este o organizatie integrationista interstatala, la nivel regional, bazata pe o cooperare multilaterala institutionalizata, in vederea crearii unui spatiu economico-monetar, social si politic , cat mai unificat, capabil sa genereze un efect multiplicator, care in final sa conduca la o bunastare mai mare decat ar fi capabile tarile membre in parte.

Uniunea Europeana a devenit tot mai puternica avand din ce in ce mai multi aliati si va deveni mai puternica de atat prin largirea acestei uniuni. De la cele trei comunitati europene (a carbunelui, otelului si energiei atomice) si pana la Europa de astazi, statele batranului continent au parcurs un drum lung si, uneori, anevoios.

De exemplu Elvetia, care nu a votat spatiul Economic European, refuzand, odata cu aceasta, integrarea in Uniunea Europeana, sau Norvegia care dorea sa adere la Uniune, insa dupa doua referendumuri poporul a ales sa fie independent.

Chiar si statul Maroc dorea o aderare la Uniunea Europeana, insa solicitarea a fost respinsa, deoarece Tratatul de la Roma impunea ca tarile membre sa fie din Europa . Insa Uniunea Europeana continua confruntarea cu astfel de provocari si in prezent pentru a-si atinge doua mari scopuri: aprofundarea integrarii politice si extinderea spre est. Uniunea Europeana este, in primul rand, un element de stabilitate in lume, decizia infiintarii sale conducand la peste cincizeci de ani de pace pe continent.

O realizare majora a Uniunii Europene este crearea pietei unice, care a contribuit la prosperitatea statelor membre si a cetatenilor Uniunii si a permis Europei sa devina o forta economica intr-o lume a concurentei si a globalizarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.