Avantaje si dezavantaje ale starii agriculturii pentru iesirea din periferie

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Economia rurala romaneasca, dominata de agricultura in mare parte, este inca slab integrata in economia de piata. In contextul actual al economiei de piata, de modul intelegerii si aplicarii tehnicilor de marketing depinde bunastarea cetatenilor din zona rurala si urbana, precum si bunastarea producatorilor agricoli.Conditiile geografice favorabile, relieful, clima, solurile fertile, la care se ad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avantaje si dezavantaje ale starii agriculturii pentru iesirea din periferie

Economia rurala romaneasca, dominata de agricultura in mare parte, este inca slab integrata in economia de piata. In contextul actual al economiei de piata, de modul intelegerii si aplicarii tehnicilor de marketing depinde bunastarea cetatenilor din zona rurala si urbana, precum si bunastarea producatorilor agricoli.Conditiile geografice favorabile, relieful, clima, solurile fertile, la care se adauga forta de munca calificata, atasamentul populatiei din mediul rural pentru pamant si animale, un sistem institutional administrativ adecvat, pot face din agricultura Romaniei un domeniu de activitate atractiv si profitabil.

Pe plan national, agricultura reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei romanesti. Contributia agriculturii, silviculturii, pisciculturii in formarea Produsului Intern Brut se situeaza in jurul valorii de 6% din PIB, iar in statele membre ale UE se situeaza la aproximativ 1,7%.ha cat are teritoriul Romaniei, din care 9,4 mil. ha reprezinta teren arabil. Romania se gaseste pe locul 7 din Europa ca suprafata agricola (dupa Franta Spania, Germania, Polonia Marea Britanie si Italia) si pe locul 5 ca suprafata arabila (dupa Franta, Spania, Germania si Polonia) .

Repartitia fondului funciar dupa modul de folosinta denota faptul ca terenul arabil ocupa cca. 64% din suprafata agricola, o treime din suprafata, 4,8 mil ha, este ocupata cu pasuni si fanete, iar viile si livezile reprezinta cca 3%.Economia rurala romaneasca are ca trasatura predominanta procentul foarte mare al fermelor de subzistenta, care produc in principal pentru autoconsum, comercializand pe piata doar intamplator produsele obtinute. In plus, fermele de subzistenta au acces dificil la alte surse de venituri si, de aceea, bunastarea unei parti semnificative a populatiei rurale depinde considerabil de nivelul de profitabilitate al fermelor.

Numarul mare al exploatatiilor de subzistenta sau semisubzistenta constituie principala problema pe care agricultura romaneasca trebuie sa o rezolve in cel mai scurt timp.Pentru stimularea transformarii gospodariilor taranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial, formarea si consolidarea clasei de mijloc in spatiul rural, au fost luate masuri pentru sustinerea investitiilor in mediul rural, stimularea participarii bancilor si dezvoltarea competentelor lor pentru creditarea agriculturii.

Desi forta de munca in agricultura Romaniei este in continuare una dintre cele mai numeroase din Europa, dinamica ponderii populatiei ocupate in agricultura arata o tendinta de scadere treptata a acesteia, de la 40,9% in anul 2001 la 29,5 % in anul 2007.La sfarsitul anului 2006, dintr-un total al populatiei ocupate de 9,313 milioane persoane, in agricultura, vanatoare si silvicultura activau 2,84 milioane persoane, ceea ce reprezinta circa 30,5 % din totalul populatiei ocupate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.