Avantaje si dezavantaje ale predarii pe competente

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In conditiile actuale cand programa scolara este cea specifica perioadei predarii pe obiective de referinta, trecerea la predarea pe competente, - cel putin in invatamantul gimnazial, este, oarecum, neavenita deoarece: 1.programa de istorie care dezvolta competente generale/specifice ar trebui sa vizeze teme ceva mai practice, care, la randul lor, sa permita desprinderea si analiza fenomenelor ist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avantaje si dezavantaje ale predarii pe competente

In conditiile actuale cand programa scolara este cea specifica perioadei predarii pe obiective de referinta, trecerea la predarea pe competente, - cel putin in invatamantul gimnazial, este, oarecum, neavenita deoarece: 1.programa de istorie care dezvolta competente generale/specifice ar trebui sa vizeze teme ceva mai practice, care, la randul lor, sa permita desprinderea si analiza fenomenelor istorice, nu neaparat a evenimentelor.

2.aceiasi programa ar trebui sa lase profesorului un grad mare de libertate in alegerea continuturilor istorice care, la randul lor, sa ajute la dezvoltarea competentelor. Cu alte cuvinte, ar trebui ca, mai intai, sa existe niste manuale mai putin centrate pe continuturi oarecum fixe, ci, pe continuturi mai flexibile, - chiar neobligatorii -, ce pot fi dezvoltate de profesor, si care i-ar putea permite, cu adevarat, creionarea si desfasurarea unor activitati de invatare ce-ar putea duce, in final, la formarea si dezvoltarea competentelor. Ar trebui sa existe, asadar, manuale care doar sa sugereze teme mari, ample de predare/dezbatere/analiza, si, nu sa impuna, deja, o "standardizare" a informatiilor istorice.

Totusi ne intrebam - este bine sa fortam predarea pe competente inca de la clasa a V-a? N-ar fi mai bine ca la clasele V-VIII sau, cel putin, la clasele V-VI sa existe o programa centrata pe dobandirea unor cunostinte istorice clare, fie ele si "standardizate"? N-ar fi mai bine ca introducerea competentelor sa se faca undeva in clasele a VII-a, a VIII-a, cand elevii au o capacitate de gandire-analiza ceva mai dezvoltata? Cum ar putea elevii din clasele V, VI sa inteleaga si sa analizeze fenomene istorice? Sa descopere constante in desfasurarea proceselor istorice?

Sa inteleaga si sa accepte puncte de vedere nu doar diferite ci, chiar, total contradictorii asupra acelorasi evenimente si asupra, - uneori sau in multe cazuri -, acelorasi surse istorice? Cum ar putea ei intelege ca aproape orice problema la istorie naste controverse? Etc.
Este clar, asadar, ca predarea centrata pe competente necesita o alta logica in alcatuirea programei scolare, - in cazul nostru la istorie. Ne trebuie o programa care sa sugereze teme istorice bazate pe analiza unor fenomene/fapte/procese, care sa ne permita elaborarea unor continuturi bazate pe informatii istorice specifice unor diverse perioade istorice → de ex: la clasa a VI-a, atunci cand se afirma urmatoarele:

in plan cultural, Ludovic al XIV-lea a incurajat clasicismul si datorita faptului ca se baza pe mostenirea culturala greco-romana, daca informatia ar ramane in acest stadiu, fara ca profesorul sa faca o prezentare, chiar foarte generala a culturii greco-romane, a caracteristicilor sale esentiale, pe considerentul ca tema ar fi fost deja tratata la clasa a V-a, elevul clasei a VI-a ar putea intelege ca intreaga cultura greco-romana a stat la baza dezvoltarii clasicismului in epoca lui Ludovic al XIV-lea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.