Avalanse provocate de oameni

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.73

nivel: Liceu

Dar nu e valabil decat in foarte putine cazuri sensul ca " a venit de sus chiar cand ei treceau pe acolo". Exemple de avalanse provocate de cei in cauza, din pacate sunt destule. Statisticile straine arata ca asa sunt mai toate si credem ca si la noi e asa. Numai ca, daca nu sunt supravieuitori, nu se poate intotdeauna dovedi. Se poate de exemplu. cand urmele de bocanci sau de schiuri se termina b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Avalanse provocate de oameni

Dar nu e valabil decat in foarte putine cazuri sensul ca " a venit de sus chiar cand ei treceau pe acolo". Exemple de avalanse provocate de cei in cauza, din pacate sunt destule. Statisticile straine arata ca asa sunt mai toate si credem ca si la noi e asa. Numai ca, daca nu sunt supravieuitori, nu se poate intotdeauna dovedi. Se poate de exemplu. cand urmele de bocanci sau de schiuri se termina brusc la o cornisa rupta.

Cel mai cunoscut exemplu de avalansa declansata de victime, e catastrofa de la Balea din 17 aprilie 1977, in care au pierit 23 de schiori sibieni, majoritatea tineri, care iesisera in frunte cu antrenorul lor sa bata partie intr-o zapada proaspat ninsa in cantitate mare. Vom reveni.De obicei, avalansele provocate de oameni, fac doar 1-4 victime dintre alpinistii, schiorii si drumetii ce abordeaza muntii inzapeziti, dar astfel de evenimente triste, se produc mai des decat avalansele spontane catastrofale, despre care vom scrie pe scurt in capitolul urmator.

Sa ne amintim de impetuosul alpinist clujean Alexandru Bradut Serban- Cuxi. Daca ar fi studiat vara "cu ochi de iarna" culoarul de sub Vf. Pietrele din Retezat, ar fi observat ca acesta e un adevarat tobogan de piatra si iarba intr-o mare de jnepeni, iarna putand deveni tobogan de gheatza, pe care zapada noua sigur va pleca daca cineva o "zgandara". Tentativa lui de "a face o coborare ca-n Alpi" (cuvintele lui) pe acest culoar in 11 febr. 1983,

i-a fost fatala si era sa-l coste viata si pe camaradul sau Calin C., care plecase pe bocanci inainte, ca sa vada daca nu urmeaza vreo saritoare. Unii tineri mi-au spus ca acolo schiaza hunedorenii. Le-am raspuns ca e adevarat, dar nu oricine, ci adevarati montaniarzi si nu oriunde si oricand, ci doar in partea inferioara a acestei uriase clepsidre si doar primavara, cand/daca zona de sus este degajata de zapada amenintatoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.