Autoritarism si totalitarism

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta idee se forjeaza in mod paradoxal tocmai cu ocazia unui "razboi" declarat care isi propune suprimarea raului din politica: anarhismul. Unul dintre primi teoreticieni ai anarhismului, pastorul englez W. Godwin, scria (inspirat de Revolutia franceza de la 1879) ca ratiunea oamenilor poate ajuta la instituirea unei societati lipsite de constrangeri externe sau interne. (Justitia, proprietatea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autoritarism si totalitarism

Aceasta idee se forjeaza in mod paradoxal tocmai cu ocazia unui "razboi" declarat care isi propune suprimarea raului din politica: anarhismul. Unul dintre primi teoreticieni ai anarhismului, pastorul englez W. Godwin, scria (inspirat de Revolutia franceza de la 1879) ca ratiunea oamenilor poate ajuta la instituirea unei societati lipsite de constrangeri externe sau interne. (Justitia, proprietatea, dreptul, statul si casatoria, apar ca opresive daca nu isi afla o justificare rationala.

"Orice guvernamant este un rau pentru ca inseamna abdicarea de la propria noastra judecata si constiinta si trebuie deci distrus." ) Exista o idee care se regaseste constant in toate teoretizarile de coloratura anarhista: subiectivitatea umana ("Eul suveran"- cf. expresiei lui Max Stirner) trebuie sa se manifeste neingradit, nimic sa nu-i stirbeasca suveranitatea. Friedrich remarca cu indreptatire ca "intr-o societate totalitarista adevarata orice autoritate este distrusa total" Cand acest lucru se intampla individul are dreptul la o revolta impotriva statului opresor (caracterizat de un birocratism rigid), care impiedica realizarea omului.

In opinia lui Bakunin statul este o abstractie devoranta care zdrobeste libertatea si demnitatea celor multi, demoralizeaza si corupe chiar pe guvernanti. Statul trebuie sa dispara pentru a permite manifestarea ordinii naturale in relatiile dintre oameni. ("Visul lui Bakunin este construirea unei federatii universale de comunitati mici, cele mai mici posibile, intre care sa nu existe nici o ierarhie." ) Pe cat este de convingator in criticile pe care le avanseaza, pe atat de lipsit de realism (de utopic) apare orice proiect politic anarhist. La nivelul mijloacelor de atingere a scopurilor, anumite forme de anarhism merg pana la admiterea atentatului ca arma politica.

Sindicalismul anarhic este expresia luptei muncitoresti contra statului burghez. (Se cerea desfiintarea oricarui tip de stat, reducerea statului la zero si organizarea sociala a muncitorilor in formule corporative. Organismele sindicale urmau sa preia cele cateva functii utile ale statului, celelalte fiind suprimate.) Anarhismele, in ciuda pretentiilor de emancipare istorica a masei, prin lipsa lor de vocatie practic-istorica deschid calea regimurilor totalitare.
Desi regimurile autoritare sunt relativ usor de distins de cele democratice nu e la fel de usor sa se stabileasca criteriile specifice de analiza prin care sa se diferentieze regimurile autoritare intre ele. Termenul de autoritarism apare adesea ca sinonim pentru absolutism.

In fapt absolutismul nu presupune decat exercitarea discretionara a puterii. El nu este antonimul perfect al democratiei. Asa cum sublinia Sartori "realitatea este ca, desi orice sistem totalitarist este simultan si autoritar, reciproca nu este adevarata."
Termenul de totalitarism, cu semnificatia sa actuala trebuie analizat fara un recurs la terminologia politica preexistenta. Unii analisti sustin ca termenul de "totalitarism" a fost creat de liberalul italian Mendola in 1923 si raspandit de Musolllini, rezumand astfel conceptul: "Statul e totul, individul nu e nimic!"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.