Autori fundamentali - Tudor Arghezi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Grila de lectura pentru poezia religioasa "pura" : substanta numinoasa (Rudolf Otto). Revelari ale acesteia in: Latium, Ghiers inganat, Inscriptie pe usa poetului, Ora rece, Ora tarzie, Psalmi, (vecinul meu a strans cu neindurare), Nu stiu, Schimnicie, Duhovniceasca, Vino si tu, Psalmul mut, Imi pare rau, Ai vazut?, Tu taci. Credinta panrica in imanenta lui Dumnezeu din tabletele din Printre psal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autori fundamentali - Tudor Arghezi

Grila de lectura pentru poezia religioasa "pura" : substanta numinoasa (Rudolf Otto). Revelari ale acesteia in: Latium, Ghiers inganat, Inscriptie pe usa poetului, Ora rece, Ora tarzie, Psalmi, (vecinul meu a strans cu neindurare), Nu stiu, Schimnicie, Duhovniceasca, Vino si tu, Psalmul mut, Imi pare rau, Ai vazut?, Tu taci. Credinta panrica in imanenta lui Dumnezeu din tabletele din Printre psalmi si poeziile Ma uit la flori, Chemarea. Incercari poetice de a sugera prezenta divinitatii in Mi se pare, Ai venit. Teleologia negativa.

Problematica Psalmilor. Inceputul religios negat de vigoarea posturii eroice care se confrunta cu "obstacolul". Tonalitatile diferite de la ruga la singularizarea indraznelii. Dumnezeu intre putinta si tagada. Drama cautarii finalizata in imaginea tragica a unui scriitor modern intre doua lumi care i se refuza. Intre doua stepe, Intre doua nopti.
Poezia legaturii cu pamantul. Asumarea grava a istoriei si vocatia mesianica. Drama cautarii drumului in Nehotarare. Testament si Arheologie, capodopere ale poeziei asumarii traditiei. Relatia cu trecutul si poetizarea lui in Gravura, Intoarcerea in tarana.

Boala de oseminte - imaginea tragica a evocarii trecutului. Atitudine etica "taraneasca" in Inscriptii si in cateva titluri din "una suta una poeme" De-a v-ati ascuns - atitudine in fata mortii. Tudor Arghezi, Poezia erotica argeziana in succesiunea varstelor lirice: melancolia aproape eminesciana din Despartire, Oseminte pierdute. Psalmul de taina, si aspiratiile frante. Poezia galanta a Creioanelor. Legatura temei cu problematica psalmilor: Morgenstimung.

Noutatea idealului erotic, casnic din Versuri de seara, si relatia dintre aceste poeme (Mirele, Mireasa, Logodna etc) cu poema biblica a Cantarii cantarilor. Elegia senectutii din poemele inchinate Streinei si Paraschivei. Poezia boabei si a faramei. Arta poetica din Transfigurare. Descriptivism si lirism obiectiv in Martisoare. Arta "punerii sub lupa" si rafinamentul asociatiilor. Poezia ca joc de la efectul rimei la calamburul verbal din Hore.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.