Autoevaluarea personalitatii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Din punct de vedere psihologic, se face distinctia in cadrul sistemului psihic uman, intre fenomenele locale, accidentale, variabile si cele constante, invarianti, sub forma de trasaturi sau structuri in organizarea psihologica a individului. Fiecare ne nastem cu un potential uman nativ care se valorifica si dezvolta treptat prin socializare si enculturatie (asimilarea valorilor si comportamentel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autoevaluarea personalitatii

Din punct de vedere psihologic, se face distinctia in cadrul sistemului psihic uman, intre fenomenele locale, accidentale, variabile si cele constante, invarianti, sub forma de trasaturi sau structuri in organizarea psihologica a individului. Fiecare ne nastem cu un potential uman nativ care se valorifica si dezvolta treptat prin socializare si enculturatie (asimilarea valorilor si comportamentelor sub forma unei invatari continue).

Personalitatea a fost studiata din perspectiva mai multor stiinte, fiecare dintre acestea considerand-o dintr-un unghi specific (antropologia biologica si culturala, sociologia, stiintele educatiei, psihologia, medicina psihosomatica, istoria). In cadrul psihologiei, psihopatologia ramura distincta a acesteia s-a ocupat cu studiul personalitatii din punct de vedere clinic.

Psihopatologia considera personalitatea ca fiind atat fundalul bolii psihice cat si al normalului. Ea este cea care da o nota particulara si de diversitate fiecarui tablou clinic. Pentru a face o distinctie clara intre normal si patologic, psihopatologia si implicit psihologia clinica se folosesc de numeroase metode de investigare a individului, dintre acestea cele mai folosite sunt considerate testele clinice.

Pe parcursul laboratoarelor de psihodiagnostic clinic mi-am explorat personalitatea cu ajutorul chestionarelor si scalelor utilizate in mediul clinic. Aceste teste au fost: "Scala de atitudini disfunctionale" ce masoara depresia clinica, (unde am obtinut un scor scazut (78), ceea ce indica un nivel foarte scazut al atitudinilor disfunctionale); "Profilul distresului emotional" ce se bazeaza pe studierea emotiilor, (am inregistrat un scor de (39) acesta indicand un nivel scazut al distresului, cat si al distresului disfunctional);

"Scalele de anxietate" ( a rezultat un scor de (7) puncte ce releva o stare de anxietate medie); Scalele de depresie si tendinte de suicid" ( unde un scor de (0) puncte indica lipsa depresiei si implicit a tendintelor de suicid) , "Scala de credinte si valori" ce este destinata masurarii credintei spirituale dincolo de credintele religioase conventionale (unde un scor de (32) puncte indica puternice valori morale si spirituale diferite de cele religioase conventionale); si "Chestionarul schemelor cognitive" (in cadrul celor cinci categorii de scheme dezadaptative -. separare si respingere; autonomie si performanta; deficienta limitelor; dependenta de altii si hipervigilenta si inhibitie - scorurile obtinute au avut in general calificativele "scazut" si "mediu").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.