Autoeficacitatea

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.20

nivel: Facultate

Prima parte a fundamentarii teoretice descrie dezvoltarea si declinul proceselor cognitive, atat din punct de vedere fiziologic, cat si din perspectiva procesarii informationale.

De-a lungul copilariei, invatarea si memoria continua sa se dezvolte, capacitatea procesarii informatiei cerute odata cu maturizarea creierului si automatizarea proceselor mentale lasand spatiu liber pentr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autoeficacitatea

Prima parte a fundamentarii teoretice descrie dezvoltarea si declinul proceselor cognitive, atat din punct de vedere fiziologic, cat si din perspectiva procesarii informationale.

De-a lungul copilariei, invatarea si memoria continua sa se dezvolte, capacitatea procesarii informatiei cerute odata cu maturizarea creierului si automatizarea proceselor mentale lasand spatiu liber pentru memoria de lucru; strategiile mnezice se imbogatesc ducand la utilizarea lor spontana; cunostintele metamnezice se imbunatatesc, creeaza baza cunostintelor generale.

Spre deosebire de copii, adolescentii stapanesc strategii de invatare si memorare precum elaborarea, luarea notitelor, sublinierea, utilizandu-le deliberat si selectiv.

Folosesc abilitati metacognitive ghidand invatarea si reactualizarea informatiei. Adultii devin experti in domeniu, dezvoltand o baza larga de cunostinte specializate si automatizate care ii ajuta sa fie eficienti.

Cei mai multi adulti varstnici sunt mai putin performanti decat adultii tineri in sarcini de invatare si memorare. Descresterea in baza capacitatii memoriei de lucru limiteaza utilizarea strategiilor mnezice.

Cercetarile nu descriu deci, in termeni foarte favorabili capacitatile mnezice ale copiilor si batranilor, acestia fiind deficitari in procesarea informatiei si ineficienti in procesul invatarii, memorarii si utilizarii strategiilor de rezolvare a problemelor.

In 1977, Albert Bandura introduce pentru prima data constructul autoeficacitatii in teoria social cognitiva. De-a lungul timpului fundamentarea teoretica a acestui concept a fost rafinata si imbunatatita (Bandura, 1977, 1981, 1982, 1986).

Partea a doua a fundamentarii teoretice a acestei lucrari va trata pe larg teoria lui Bandura asupra autoeficacitatii, aceasta fiind definita ca judecati individuale in privinta organizarii si executarii cursului actiunii solicitate pentru atingerea unui anumit tip de performanta.

Daca initial autoeficacitatea era considerata un predictor general pentru performanta, pe masura avansarii metodologiei utilizate in cercetari, s-a ajuns la concluzia existentei unei eficacitati specifice, pentru domeniile specifice.

Putem vorbi astfel de o autoeficacitate mnezica definita ca fiind un set de convingeri cu privire la capacitatea de a utiliza eficient memoria.

Conform teoriei lui Bandura, convingerile autoeficacitatii mnezice vor influenta implicarea in sarcina de memorare sau evitarea ei, precum si persistenta si efortul depus pentru obtinerea performantelor dorite. Dezvoltarea si declinul autoeficacitatii mnezice au loc in paralel cu dezvoltarea si declinul capacitatilor cognitive.

Copilul se va implica tot mai mult in sarcini ce solicita memorarea, dezvoltarea influentand direct elaborarea strategiilor ce urmeaza a fi utilizate. Succesele/insuccesele ce vor urma, ca rezultat al utilizarii strategiilor de memorare, la randul lor vor creste/scadea nivelul de autoeficacitate, determinand astfel gradul de implicare ulterior in sarcina si elaborarea altor strategii mai eficiente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.