Autocunoasterea, o deformare a esentialului uman - logoterapia lui Frankl

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Aceasta duce la imbolnaviri psihogene (vezi Frankl, 1983, 19). Preocuparea excesiva fata de propria sanatate, de exemplu, caracterizeaza ipohondrul, asa cum interesul necontenit pentru propriile stari sufletesti caracterizeaza in general pe nevrotic.(Frankl, 1983,151)

Datoria vietii omului, prin care isi desavarseste rostul (ceea ce il tine apoi sanatos sufleteste), consta mult mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autocunoasterea, o deformare a esentialului uman - logoterapia lui Frankl

Aceasta duce la imbolnaviri psihogene (vezi Frankl, 1983, 19). Preocuparea excesiva fata de propria sanatate, de exemplu, caracterizeaza ipohondrul, asa cum interesul necontenit pentru propriile stari sufletesti caracterizeaza in general pe nevrotic.(Frankl, 1983,151)

Datoria vietii omului, prin care isi desavarseste rostul (ceea ce il tine apoi sanatos sufleteste), consta mult mai mult in depasirea sinelui, in "auto-transcedere". "O autoreflexie perfecta, desavarsita nu este cu putinta. Ea nu este nici necesara, pentru ca nu este sarcina spiritului sa se observe pe sine si sa se oglindeasca pe sine. Fiintei omului ii este proprie orientarea, directionarea, fie spre ceva, fie spre cineva..."(Frankl, 1959,676). Cu alte cuvinte: "omul este OM in totalitate, numai acolo unde se consacra in intregime unui lucru sau se daruieste in intregime unei persoane. Si in intregime el insusi, devine acolo unde se trece pe sine cu vederea, unde se uita pe sine". (Frankl, 1982a, 160; 1984, 47).

b). Autocunoasterea conduce omul la a nu-si orienta atentia spre lumea sensului si a valorilor, la retragerea daruirii lui unei sarcini sau unor valori ale trairii. El este preocupat cu sine insusi in mod reflexiv ("hiper-reflexie", Frankl, 1982b, 232 ). In preocuparea hiperreflexiva cu sine insusi, ceea ce se petrece in lume, provocarea, solicitarea situatiei vizavi de om, nu mai prezinta interes. Nu mai prezinta interes apelul momentului. Devine plin de interes ceea ce omul simte si ceea ce i se intampla. Aceasta are o serie de urmari pentru modelarea vietii omului. El pierde din vedere apelurile vietii, pierzand astfel posibilitatile de a-si construi cu sens viata. (Frankl, 1982a, 73).

Cel astfel preocupat cu el insusi, nu se mai mentine in postura celui apelat de intrebarile vietii. Neraspunzand intrebarilor, acesta se sustrage in final responsabilitatii (ibid.). Nu efectul actiunii sale este important, ci importanta este numai valoarea retroactiva a actiunii sale si influenta trairii sale. Trairea sa devine lipsita de consideratie, nu tine seama de nimic, iar actiunea sa devine iresponsabila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.