Autismul - definitie, teorii si tratare

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.09

nivel: Facultate

De la prima descriere a autismului făcută de Kanner, au fost observate alte boli care sunt similare cu autismul dar diferă în prezentare. Împreună cu autismul, aceste boli ( sindromul Rett, sindromul Asperger, dezvoltare pervaziva, “childhood disintegrative disorder” etc) sunt categorizate sub numele de boli pervazive de dezvoltare ( PDD – pervasive developmental disorders).
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autismul - definitie, teorii si tratare

De la prima descriere a autismului făcută de Kanner, au fost observate alte boli care sunt similare cu autismul dar diferă în prezentare. Împreună cu autismul, aceste boli ( sindromul Rett, sindromul Asperger, dezvoltare pervaziva, “childhood disintegrative disorder” etc) sunt categorizate sub numele de boli pervazive de dezvoltare ( PDD – pervasive developmental disorders).

Dintre acestea, probabil cel mai cunoscut sindrom este Asperger. Această boală este uneori greu de deosebit față de autism la indivizii care au un nivel normal de inteligență, validitatea acestor diferențe este dezbătută în prezent de către cercetători si doctori.

Definiția dată de DSM-IV specifică faptul că in cazul sindromului Asperger, pe lângă inteligența normală, impedimente în interacțiunile sociale, comportament stereotip și repetitiv , indivizii ar trebui sa nu aibă nici o întârziere în dezvoltarea limbajului ( de exemplu copiii spun cuvinte până la 2 ani și fraze până la 3 ani ).

Se pune diagnosticul unei boli pervazive de dezvoltare în cazul în care individul are deficite în toate domeniile tipice pentru indivizii autiști.

Ultimele două boli care fac parte din categoria PDD, “childhood disintegrative disorder” si sindromul Rett sunt mult mai puțin întâlnite decât celălalte trei boli din această categorie. “Childhood disintegrative disorder” este diagnosticat la copii de 2 sau mai mulți ani de dezvoltare aparent normală și care au o regresie marcantă și ulterior manifestă comportamentul asociat autismului.

În cazul copiiilor cu această boală este foarte important să se excludă orice altă boală care poate fi identificată ( de exemplu “metachromatic leucodystrophy”) și care ar putea fi cauza simpotmelor manifestate.

Diagnosticarea sindromului Rett se face când la copiii de 5 luni cu o dezvoltare normală apar mișcări stereotipe ale mâinilor, o slabă coordonare, limbaj îngreunat și încetarea creșterii capului. În cazul autiștilor se manifestă o continuă dezvoltare a îndemânărilor si diminuarea în timp a unor caracteristic anormale dar la indivizii diagnosticați cu “childhood disintegrative disorder” și sindromul Rett ele se înrăutățesc în timp.

În timp ce definiția autismului e limitată la trăsăturile prezentate în Tabelul 1, mai există un număr de alte trăsături care descriu boala. Aproximativ 75% din indivizii cu autism au abilități intelectuale în zona retardării mintale ( de exemplu un I.Q mai mic de 70 ). Prezența unei retardări mentale severe ( de exemplu un I.Q. mai mic de 35) deseori îngreunează diagnosticarea autismului datorită numărului limitat de activități/comportamente și abilități care sunt necesare în observarea bolii.

Pe lână dificultățile în interpretarea rezultatelor testului de I.Q, se adaugă și faptul că indivizii autiști demonstrează frecvent un model de abilități împrăștiate pe parcursul unor teste standradizate ( de exemplu: o discrepanță între I.Q-ul verbal și cel nonverbal) sau un limbaj limitat ori chiar lipsa lui definitvă. Deși un număr de studii au demonstrat punctele tari ( de ex: decodarea) și slăbiciunile caracterisitice ( înțelegere, gândire abstractă ) totuși nu există nici un tipar care să poată fi observat la toți indivizii autiști și nici deficite neuropsihologice.

Pe lângă retardarea mintală, autismul apare în conjunctură cu alte dificultăți în comportament cum ar fi hiperactivitate și agresivitate către propria persoana sau către cei din jur la un nivel atât de ridicat încât necesită intervenți adiționale celor menite să lupte cu boala propriu-zisa.
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.