Autismul

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Putand aparea foarte de timpuriu (inaintea varstei de 2 Aoe ani) si fiind mai frecvent la baieti decat la fete (de 2 pana la 4 ori mai mult), acest polihandicap presupune o serie de caracteristici specifice: existenta unor dificultati de limbaj si de comunicare, a unor discontinuitati in dezvoltare si invatare, a unor deficiente perceptuale si relationale, a unor tulburari actionale si comportamen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autismul

Putand aparea foarte de timpuriu (inaintea varstei de 2 Aoe ani) si fiind mai frecvent la baieti decat la fete (de 2 pana la 4 ori mai mult), acest polihandicap presupune o serie de caracteristici specifice: existenta unor dificultati de limbaj si de comunicare, a unor discontinuitati in dezvoltare si invatare, a unor deficiente perceptuale si relationale, a unor tulburari actionale si comportamentale , precum si disfunctionalitati ale proceselor, insusirilor si functiilor psihice.

Copilul autist se caracterizeaza prin lipsa nevoii de comunicare, limbajul acestuia avand un accentuat caracter solilocvic si o structura gramaticala imatura. Sunt prezente frecvent ecolalia intarziata, verbalizarile si inversarea pronumelor (tu in loc de eu, existand o discrepanta intre posedarea vocabularului si abilitatea de a-l folosi ca mijloc de comunicare sociala. Specifice acestui polihandicap sunt:
-dificultatile perceptuale (ex.: lipsa reactiilor la stimuli foarte puternici, atractia pentru obiecte/stimuli nerelevanti precum un copil normal);

-dezvoltarea paradoxala pe diferite paliere (ex.: invata usor sa faca inmultiri,dar nu poate sa numere pana la 10);
-tulburarile actionale si comportamentale (stereotipii-gestuale sau sub forma activitatilor repetitive-comportamentale de automutilare si de autostimulare-tactila,kinestezica,auditiva,vizuala);
-intreaga activitate psihica presupune disfunctionalitati, acestea manifestandu-se la nivel afectiv-motivational (lipsa de interes pentru contact social sau pentru trairile celor din jur, imaturitate afectiva), cognitiv (anomalii in dezvoltarea aptitudinilor cognitive,etc.).

Capacitatea intelectuala a autistului nu poate fi calificata ca diminuanta sau absenta ca la copilul deficient mintal. La copilul autist se poate vorbi despre faptul ca isi pune in practica aceasta capacitate intelectuala numai intr-un mod foarte selectiv, nedezvoltand-o, in cele din urma manifestand carente si insuficiente la nivelul unei debilitati profunde. Astfel, deficientele de relationare si de comunicare,senzoriale, afective si cognitive, influenteaza in mod negativ dezvoltarea personalitatii copilului autist.

Etiologia autismului a starnit serioase controverse intre partizanii organogenezei si cei ai psihogenezei, in fapt geneza acestui polihandicap fiind multifactoriala. Teoriile psihogene (B. Bettlheim, M. Mahler, Tustin) sustin interpretarea autismului ca retragere a subiectului fata de tot ceea ce a fost perceput rece, ostil si pedepsitor in mediul inconjurator, cauza fiind reprezentata de carentele educationale si afective ale copilului. Cercetarile recente arata totusi ca nu se poate stabili o legatura absoluta intre autismul infantil si comportamentul parintilor.

Teoriile organogenetice (A. Van Krevelin, L. Bender, Rimland) analizeaza autismul ca rezultat al unor disfunctii de natura biochimica sau de dezvoltare insuficienta a creierului. Potrivit acestor abordari, autismul apare ca rezultat al unui defect innascut sau precoce achizitionat in echipamentul biologic al copilului.

Teoriile comportamentale (Fester, J.K.Wing) iau drept origine a sindromului autist exteriorul, mediul, polihandicapul luand nastere dintr-un sir de comportamente invatate pe fondul unor recompensari si pedepse aplicate repetitiv copilului de catre adult. Din perspectiva etiologica, in producerea autismului pot concura o varietate de factori care se subsumeaza oricarora dintre cele trei tipuri principale de teorii anterioare.

Pentru a putea trata si recupera copilul autist trebuie cunoscute evolutia si pronosticul bolii, precum si factorii care o influenteaza (IQ- coeficientul de inteligenta al copilului, etiologia polihandicapului, varsta copilului, depistarea precoce a semnelor specifice acestei polideficiente).

In abordarea recuperatorie a cazurilor de autism exista mai multe modalitati de interventie:-abordarea psihomedicala (tratamentul fiind axat pe diminuarea anxietatii si a agitatiei copilului autist si bazat pe folosirea chimioterapiei, a electrosocurilor, a " masajului sugarului", cu origine in masajul indian);
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.