Autismul

2x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.10

nivel: Facultate

Frecvența autismului este discutabilă, pentru că nu au fost efectuate statistici complete în nici o țară. Un studiu efectuat în 1964 în Anglia, pe populația infantilă cuprinsă între 8-10 ani, a depistat 4-5 copii la 10.000, cu semne de autism. Un alt studiu făcut în Danemarca, confirmă acest lucru. Se constată că în țările dezvoltate, frecvența autismului este mai mare față de țările slab dezvolta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Autismul

Frecvența autismului este discutabilă, pentru că nu au fost efectuate statistici complete în nici o țară. Un studiu efectuat în 1964 în Anglia, pe populația infantilă cuprinsă între 8-10 ani, a depistat 4-5 copii la 10.000, cu semne de autism. Un alt studiu făcut în Danemarca, confirmă acest lucru. Se constată că în țările dezvoltate, frecvența autismului este mai mare față de țările slab dezvoltate, ca urmare a mortalității crescute în cazul celor din urmă, copiii cu asemenea handicapuri necesitând o îngrijire medicală specială, realizată cu dificultate.

Se apreciază că autismul are o frecvență egală cu a surdității, dar mai mare decât cecitatea.
Raportat la sex, frecvența este mai mare la băieți: 3-4 la 1, față de fete.
Cercetările nu au putut demonstra transmiterea ereditară legată de sex și nici prezența unui caracter genetic dominant la unul din sexe. S-a remarcat însă un număr mai mare de autiști printre copiii unici sau printre primii născuți. Autismul infantil apare de preferință în mediile intelectuale și în așa-zisele clase superioare, dar nu exclusiv.

Teorii explicative privind etiologia autismului

Lorna Wing a încercat să explice natura autismului prin acțiunea factorilor etiologici din două direcții:

- existența unor factori ce determină anomalii organice;
- existența unor factori ce produc tulburări ale funcțiilor psihologice și psihofiziologice.

Spre exemplu, un mecanism genetic poate determina atât o anomalie structurală, cât și una biochimică, ce afectează o funcție sau mai multe ale creierului. Studiile realizate de Coleman și O'Brien în 1970 semnalează prezența, în proporții diferite, a unor anomalii biochimice în celulele sanguine ale copiilor cu autism clasic.

Din punct de vedere etiologic, au fost elaborate trei categorii de teorii distincte, ce fac posibilă explicarea autismului:

1. Teoriile organice – consideră că autismul apare ca urmare a unor disfuncții organice de natură biochimică sau a unei insuficiente dezvoltări structurale a creierului.
2. Teoriile psihogene – interpretează autismul ca pe un fenomen de retragere psihologică față de tot ce este perceput ca rece, ostil și pedepsitor.
3. Teoriile comportamentale – consideră că autismul infantil ia naștere printr-un șir de comportamente învățate, care se formează în urma unor serii de recompensări și pedepse întâmplătoare.

1. Teoriile organice - trebuie luate în considerare, în primul rând, dificultățile perceptuale de atenție și de învățare prezente la autiști. Deși sunt adoptate de tot mai mulți specialiști, ele nu oferă siguranță, pentru că nu precizează în ce măsură implicarea organică este de natură genetică sau traumatică. Etiologiile organice se referă, în principal, la afecțiunile creierului, anomaliile genetice, leziunile subcorticale, disfuncția sistemului vestibular, întârzieri ale maturizării.

2. Teoriile psihogene - Bruno Bettelheim (1967) invocă pentru prima dată relația părinte-copil, bazându-se pe observarea unor relații mai reci ale părinților față de copiii autiști. Acestea duc la disfuncții psihologice manifestate prin anomalii ale dezvoltării stării emoționale, ale sferei cognitive, atunci când dificultățile utilizării simbolurilor devin dominante în tulburările limbajului, anomalii ale capacităților perceptive și ale atenției, dificultăți în imitarea acțiunilor corporale și altele.

3. Teoriile comportamentale sunt legate de cele psihogene deoarece implică întotdeauna componente de ordin psihologic. Comportamentele de tip autist se formează și se mențin prin recompensări și pedepse ce se repetă în condiții asemănătoare sau percepute astfel de copii. În cazul crizelor de furie a autostimulărilor și altele la baza lor, de cele mai multe ori, stau aberații în structura psihică și de viață a părinților, intervenții anormale în educarea copiilor, existența unor anomalii la copii care sunt exacerbate de atitudinea și comportamentul patologic al părinților.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.