Australia

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Australia este a sasea tara din lume ca marime si cel mai mic continent. Este, de asemenea, cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos. Contine mai mult desert decat orice alt continent: doua treimi din suprafata este arida sau semiarida. Are o linie de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare: in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Australia

Australia este a sasea tara din lume ca marime si cel mai mic continent. Este, de asemenea, cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos. Contine mai mult desert decat orice alt continent: doua treimi din suprafata este arida sau semiarida. Are o linie de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare: in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian, sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta. Continentului ii lipsesc in mod evident formele de relief: nu exista rauri mari, iar muntii sunt josi.

Cel mai inalt varf australian, Varful Koscinsko din Alpii Australieni de la granita dintre New South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m, mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.Continentul poate fi impartit in trei regiuni principale: Scutul Australiei de Vest, Platoul Estic si Marele Bazin Artezian. Scutul este un podis care se suprapune in mare parte cu statul Australiei de Vest, format in principal de aflorimente de roci precambriene vechi de 5.703.000 milioane de ani.

Cele mai remarcabile dintre aceste aflorimente sunt Peninsula Arnhem si Podisul Kimberly din nord-vest. Platoul Estic este o regiune muntoasa cu o latime de aproximativ 500 km, care formeaza Muntii Marii Cumpene de Ape. Varfurile cele mai inalte au o altitudine de numai 1.500 m. Muntii New England si Muntii Albastrii din sud au inaltimi intre 900-1.500 m.

Intre Scutul Vestic si Platoul Estic sunt trei bazine interioare - Bazinul Murray, Bazinul Carpentaria, Bazinul Eyre. Acestea se numesc impreuna Marele Bazin Artezian, care are in cea mai mare parte mai putin de 300 m peste nivelul marii. In nord, partea mai mare a Bazinului Carpentaria este inundata de Golful Carpentaria. Bazinul Eyre contine Lacul Eyre, care la 15 m sub nivelul marii este cel mai jos din Australia. Intersectarea Desertului Simpson cu aceste bazine interioare estompeaza distinctiile fizice dintre aceste regiuni.

In Australia activitatea vulcanica a incetat doar in ultimele milioane de ani si exista multa activitate seismica in Platoul Estic si Vestic. Cealalta caracteristica geografica importanta a Australiei este marea din dreptul coastei tropicale a Queensland-ului. Marea Bariera de Corali, cel mai mare recif coralier din lume, are o lungime de peste 2.000 km si este clar vizibila din cosmos.

Cea mai mare parte a Australiei este foarte secetoasa. Vara, care tine din decembrie pana-n februarie, exista valuri de caldura frecvente, temperaturile ating in general 38 grade Celsius. Unele parti sunt umede, in general regiunile de coasta estice si Insula Tasmania. Efectele neplacute sunt intr-o oarecare atenuare de brize vestice racoroase care sufla in tot timpul anului.

In zone restranse din Australia de Sud si Australia de Vest, iernile secetoase din iunie pana in august alterneaza cu veri umede din noiembrie pana in martie. Coasta nord-vestica tropicala are ierni secetoase si veri umede: aici ploile sunt tropicale si exista conditii musonice. Insula Tasmania si Varful Koscinsko au tinuturi inzapezite in timpul iernii; totusi, in alte parti, zapada este extrem de rara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.