Aurul Dacilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In anul 2000, pelerinul care porneste dinspre Valea Muresului si se indreapta spre sud, lasand Apusenii in spatele sau, calatoreste toata ziua cu soarele drept in fata. Din aceasta pricina, culmile moi ale Muntilor Orastiei par topite in lumina. Masivul Sureanului si platoul inalt al Luncanilor stralucesc in "amiaza mica", asa cum numesc localnicii tarziul diminetilor cuprinse de liniste. Dincolo [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aurul Dacilor

In anul 2000, pelerinul care porneste dinspre Valea Muresului si se indreapta spre sud, lasand Apusenii in spatele sau, calatoreste toata ziua cu soarele drept in fata. Din aceasta pricina, culmile moi ale Muntilor Orastiei par topite in lumina. Masivul Sureanului si platoul inalt al Luncanilor stralucesc in "amiaza mica", asa cum numesc localnicii tarziul diminetilor cuprinse de liniste. Dincolo de perdeaua luminoasa a orizontului se ascunde Retezatul.

Pasunile aluneca lin spre marginea apelor reci, ce izvorasc din munte, desfacute ca razele. Sibiselul, Gradistea si Streiul insiruie satele pe fundul vailor, la distante aproape egale. De departe, razbate cantecul cucului singuratic, iar mierlele se aud parca de pe alta lume... Pe nesimtite, in timp ce urci, atmosfera tinutului incepe sa se schimbe. Plaiurile verzi sunt pictate cu fagi seculari si carpeni, printre care pasc linistit armasari cu coama sura. Cirezile de vite s-au mai imputinat si blana padurilor de pe culmi isi intinde umbra tot mai mult. Din cand in cand, zaresti cate o biserica asediata de verdeata, ce raspandeste sunete stinse de clopot.

Aerul iti da iluzia ca apasa locurile cu o greutate misterioasa. Pe Valea Gradistei, tarani varstnici lucreaza in tarina, rasfirati unul de altul. Aparitia oricarui strain ii nelinisteste repede... Cu cat este mai aproape muntele, cu atat ti se pare ca oamenii devin mai batrani. Tinerii au fugit din fata istoriei si s-au mutat in marile orase, lasandu-i pe parinti si pe bunici singuri cu amintirile. De aceea, locuitorii asezarilor s-au rarit. Casele au porti masive, tipic ardelenesti, dincolo de care nu se vede nimic. Singurele dovezi ca mai sunt locuite raman muscatele de la ferestre.

Pe masura ce intri in munte, apa raului curge involburat, iar tumultul ei acopera fosnetul adanc al codrilor. Cateva mori de apa vechi masoara trecerea timpului. Oamenii de azi numesc aceste meleaguri "tara raurilor" sau "taramul magic", pentru ca nimic nu pare obisnuit pe aici. De la toponimie si portul traditional pana la felul de-a vorbi al taranilor, intreg tinutul si-a pastrat o amprenta misterioasa, pe jumatate legendara, pe jumatate adevarata, aureolata de trecut.

Aerul rasuna de nume aproape vrajite, pe care le auzi rostite cand si cand: "Santamaria de Piatra", "Poarta Raiului"... Cel dintai numeste cariera de unde isi aduceau stramosii daci blocurile de piatra pentru fortificatiile si zidurile cetatilor ce nu au fost invinse decat o singura data. Cel de-al doilea, aflat dincolo de marele platou al Luncanilor, este locul langa care s-a purtat una dintre bataliile castigate de romani inaintea asediului asupra Sarmizegetusei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.