Aurica Tulea - caracterizare

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.14

nivel: Liceu

Personajul este prezentat de Felix, astfel având și noi, cititorii, ocazia să-l cunoaștem. Primele imagini ale fetei ne sunt comunicate de Felix:
„Felix privi sfios la aceea pe care o chema Aurica. Era o fată cam de treizeci de ani, cu ochii proeminenți ca și ai Aglaei, cu fața prelungă, sfârșind printr-o bărbie ca un ac, cu tâmple mari încercuite de două șiruri de cozi împletite. [..[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Aurica Tulea - caracterizare

Personajul este prezentat de Felix, astfel având și noi, cititorii, ocazia să-l cunoaștem. Primele imagini ale fetei ne sunt comunicate de Felix:
„Felix privi sfios la aceea pe care o chema Aurica. Era o fată cam de treizeci de ani, cu ochii proeminenți ca și ai Aglaei, cu fața prelungă, sfârșind printr-o bărbie ca un ac, cu tâmple mari încercuite de două șiruri de cozi împletite. [...] La apropierea lui Felix ridică ochii fixând cu avidă curiozitate pe tânăr și întinzându-i o mână arcuită.”

Aurica e obsedată de neîmplinirea ei în plan sentimental, căci consideră drept unic scop al existenței – căsătoria. Aglae și Aurica sunt construite din același aluat, Otilia și Aurica însă apar ca cel mai perfect contrast. Cunoscând-o bine și pe Aurica, Otilia îl previne pe Felix:
„– Să te ferești de ea, că umblă să se mărite și se îndrăgostește de cine-i iese-n cale!”
Aurica o urăște cu mult mai mare intensitate pe Otilia decât mama ei. Este relevată pe deplin superioritatea pe care Aurica și-o abordează față de Otilia, condamnată parcă la toate eșecurile din lume pentru că e „fată fără părinți”. Ura îi întunecă judecata în asemenea grad, încât se lansează în aprecieri defăimătoare, debitează invective, devenind nesuferită și arțăgoasă.

Din arsenalul armelor de atac îndreptate asupra oricărui bărbat, face parte și compoziția ținutei, prin care Aurica speră să convingă pe toată lumea de nenumăratele ei calități. Aurica „arăta față de Felix din ce în ce mai multă familiaritate. În fiecare zi după orele cinci, Aurica se îmbrăca pretențios în bluze albe și foi negre, minuțios plisate, și se pudra pe față în chip bătător la ochi, carminându-și prea tare pomeții slabi ai obrajilor, ceea ce în acea epocă se socotea încă scandalos.” Mergea pe Calea Victoriei străbătând același itinerar cu speranța de a avea o aventură, care însă întârziase să se întâmple. „De la stadiul apatic, personajul trece dintr-o dată la o atitudine de adevărat atac al bărbaților, vulgaritatea nemaifiind în nici un fel acoperită”.

Personajul trăiește pe treapta cea mai de jos a umanului, foarte aproape de câmpul instinctualității. Lumii îi îngăduie o singură latură, cea erotică. „Aurica avea despre bărbați o concepție misitcă, în care și impertinențele deveneau calități. Simpla prezență a unui bărbat, mai cu seamă tânăr și necăsătorit o emoționa”.

„A fi acostată de un individ mai bine îmbrăcat pe drum nu i se părea necuviincios. Nu răspundea, firește, dar iuțea pașii, cu o surpriză pe față, în așteptarea unei asiduități mai flagrante”.
Unica preocupare era căsătoria și „vorbea despre căsătorie cu un interes tehnic, ca și când ar fi fost unicul scop serios în viață. O căsătorie, oricât de banală i se părea pentru o fată un noroc”.
Ura Auricăi față de Otilia creștea mereu, pe măsură ce descoperea că Otilia este apreciată de toți cei ce o cunosc. „Ce-o fi văzând Pascalopol la Otilia?” Momentul în care reușește să-l întâlnească pe Felix pe Calea Victoriei și să se plimbe cu el la braț o umple de satisfacție.

După câteva încercări de cucerire a lui Felix, Aurica, neputincioasă, încearcă cu disperare o ultimă soluție, dorind să-l constrângă pe Felix să o ia de nevastă. Răutatea Auricăi nu are margini. Ea cere ajutor în numele onoarei pătate: „s-a plâns lui moș Costache că el, Felix, n-a fost cavaler cu ea, că ia dat brațul în văzul tuturor pe stradă și a intrat de atâtea ori în odaia ei, inducând-o în eroare că ar avea intenții serioase”.
Otilia vede în Aurica un adevărat reper al răului și al bîrfei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.