Augustin si epoca sa

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Capodorera sa "Cetatea lui Dumnezeu" este una din lucrarile sale, care alaturi de "Confesiuni" il consacra pe Augustin derpt geniu printre Parintii Bisericii. Aici el prezinta vechea civilizatie greco-romana in decline si civilizatia crestina ce se va naste din ruinele celei dintai.Lucrarea este o prima incercare de filosofie a istoriei, privita sub aspectul celor doua cetati sau comunitati rivale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Augustin si epoca sa

Capodorera sa "Cetatea lui Dumnezeu" este una din lucrarile sale, care alaturi de "Confesiuni" il consacra pe Augustin derpt geniu printre Parintii Bisericii. Aici el prezinta vechea civilizatie greco-romana in decline si civilizatia crestina ce se va naste din ruinele celei dintai.Lucrarea este o prima incercare de filosofie a istoriei, privita sub aspectul celor doua cetati sau comunitati rivale, eterna cetate a lui Dumnezeu si cetatea lumii in prag de distrugere si disparitie.

Aceata lucrare a fost singura ce abordeaza filosofia istoriei cunoscuta pe intreg cuprinsul Europri in timpul Evului Mediu, chiar daca la momentul conceperii sale este evident faptul ca nu acesta era scopul urmarit de Augustin. Modelul Augustinian a fost adoptat mai tarziu de catre Bossuet, Ozanam, Frederick Schlegel, si alti scriitori catolici. "Cetatea lui Dumnezeu" este de asemenea apreciata de catre scriitori protestanti ca Waterland, Milman, Neander, Bindemann, Pressense, Flint (The Philosophy of History, 1874, p. 17.) si Fairbairn, (The City of God, London, 2nd ed., 1886, p. 348 ).

Chiar si scepticul Gibbon, care nu a purtat simpatie scrierilor teologice si filosofice augustiniene, ii face o concesie acestuia, afirmand in lucrarea sa "meritul unei magnifice organizari interioare, viguros dar totusi nerpetentios executata"[4]. De fapt, telul pe care si l-apropus Augustin in aceasta scriere, tel pe care l-a atins fara indoiala, a fost acela de a expune doctrina crestina si de a o justifica oamenilor mai putin iluminati de divinitate. A urmarit distingerea formei, a superioritatii credintei crestine in fata altor forme de intelepciune, filosofica sau populara, pentru aceasta folosindu-se de vastele-i cunostiinte de dialectica, elocventa, filosofie si arta expunerii[5].

Augustin se stinge din viata in 430 ca episcop al Hipponei, an in care hoardele vandalilor cuceresc orasul; doua secole mai tarziu musulmanii au trecut pe acolo si totusi opera lui Augustin nu a pierit: " fost imprastiata in vazduh. A stat la baza crestinismului medieval sub diferite aspecte, influentand gandirea lui Carol cel Mare si Toma d'Aquino si in mare masura pe Calvin, Luther si Pascal".[6]
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.