Augustin - convertirea la filosofie

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Scrierile lui Philon din Alexandria (20 i.Hr-50 d. Hr.) au constituit o punte de legatura intre revelatia biblica si filosofia greaca. Gandirea sa a avut la baza gandirea evreiasca, a carei origine trebuie situata in transpunerea lingvistica a celor saptezeci de carti Septuaginta, care modificasera sensul biblic intr-unul intentionat filosofic, acordand prioritate ontologicului in fata istoricului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Augustin - convertirea la filosofie

Scrierile lui Philon din Alexandria (20 i.Hr-50 d. Hr.) au constituit o punte de legatura intre revelatia biblica si filosofia greaca. Gandirea sa a avut la baza gandirea evreiasca, a carei origine trebuie situata in transpunerea lingvistica a celor saptezeci de carti Septuaginta, care modificasera sensul biblic intr-unul intentionat filosofic, acordand prioritate ontologicului in fata istoricului, eticului in fata misticului sau afectivului, si intreprinzand un efort de depersonalizare a Divinitatii.

La Philon din Alexandria, imprumutul filosofic este unul metodologic si formal, fondul gandirii sale ramanand fidel scrierilor biblice.[1] Dumnezeul lui Philon este absolut transcendent. Pentru a gandi raporturile lui Dumnezeu cu lumea, Philon foloseste teoria Logos-ului, care spre deosebire de teologia crestina, este creat din eternitate, nefiind nici coetern, nici cosubstantial cu Dumnezeu. Astfel Logos-ul, vazut ca agent si principiu dinamic este imaginea lui Dumnezeu, omul fiind o imagine a acestei imagini.

Prin aceasta perspectiva de a continua unele aspecte ale gandirii elene in cadrul crestinismului, Philon va exrcita o influenta hotaratoare asupra unor reprezentanti ai scolii crestine din Alexandria. De pilda Clement din Alexandria 150 - 215 d.Ch. a incercat sa arate raporturile profunde dintre filosofia greaca si doctrina crestina, tinzand spre expuneri sintetice ale dogmei. Un aspect de importanta sporita in cadrul studiilor patristice fiind deprezentat de altfel de efortul de a determina relatia dintre teologia crestina a primelor secole si filosofia greaca.

Pornind de la persupozitia ca afinitatile intre cele doua sunt multe la numar, cercetatorii au reusit a schita anumite de talii ale interferentei literare si ale dependentei ideatice. In cazul unor autori crestini, descoperirea acestor interferente i-a condus pe acestia la sursa exacta de la care si-au construit ideile filosofice. "La Clement scrierile sale se identifica in parte cu cele ale autorilor pagani, sub aspect ideatic, literatura sa filosofica si religioasa aflandu-se intr-un permanent dialog cu ideile pagane, cu predilectie in incercarile sale de a isi cristaliza conceptia despre

Dumnezeu".[2] Origene 185-254 , inspirandu-se la randul sau din Philon, a elaborat o teorie a diferitelor sensuri - literar, moral, spiritual - ale Scripturii. A folosit ideile platonice pentru a reinterpreta intregul ansamblu al invataturii crestine despre Dumnezeu, despre Christos si mantuire. Insa adevaratii mostenitori ai doctrinei sale sunt Parintii Bisericii Crestine. Lactantiu, in "Institutiile divine" v-a prelua aceasta teorie, atunci cand in capitolul VI. 10, scrie: "Omul este imaginea lui Dumnezeu(...). Cel mai puternic liant care uneste pe oameni este umanitatea".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.