Auditul intern si gestiunea riscului in institutiile publice

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.31

nivel: Facultate

Apreciem ca este foarte important de precizat ca in cazul expunerii la risc a unei entitati, nu este afectat numai conducatorul acesteia, ci si salariatii si familiile acestora, clientii beneficiari ai produselor sau serviciilor prestate, si chiar populatia din zona. Din aceasta perspectiva, obiectivul care vizeaza "responsabilitatea sociala" trebuie sa apartina atat categoriei obiectivelor pre, c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Auditul intern si gestiunea riscului in institutiile publice

Apreciem ca este foarte important de precizat ca in cazul expunerii la risc a unei entitati, nu este afectat numai conducatorul acesteia, ci si salariatii si familiile acestora, clientii beneficiari ai produselor sau serviciilor prestate, si chiar populatia din zona. Din aceasta perspectiva, obiectivul care vizeaza "responsabilitatea sociala" trebuie sa apartina atat categoriei obiectivelor pre, cat si categoriei obiectivelor post eveniment.

Identificarea riscului reprezinta prima si cea mai importanta faza a procesului de management al riscului, aceasta constand in identificarea pericolelor potentiale care exista in cadrul entitatii. In cadrul acestei etape se realizeaza o modelare a sistemului tehnic, organizatoric si managerial al entitatii investigate, cu scopul de a se determina si evidentia aspectele esentiale ale acesteia, privita ca sistem (factorii de risc endogen), precum si precizarea influentei factorilor de risc exogen.

Activitatea de identificare a pericolelor are drept finalitate depistarea, pe cat posibil, a tuturor factorilor de risc existenti. Avantajul identificarii factorilor de risc se concretizeaza atat in crearea conditiilor propice tratarii si analizei acestora intr-un mod eficient deoarece sunt cunoscuti, cat si in stabilirea riscurilor latente. Identificarea riscului este un proces sistematic si continuu, avand in vedere ca factorii de risc se modifica in timp.

Pentru sistematizarea activitatii de identificare a riscului, pot fi utilizate mai multe metode de lucru[1], cum sunt: chestionare sau liste cu intrebari, cataloage sau liste de pericole, metode de analiza cantitative si calitative de identificare a pericolelor. Tehnicile cele mai utilizate pentru identificarea riscurilor sunt: intervievarea responsabililor strategici si operationali, sondajul si chestionarul, brainstorming-ul pe activitati sau compartimente, organizarea grupurilor focus (grupuri de dezbatere, coordonate de un moderator specializat, pentru atingerea unor obiective stabilite anticipat), comparatii, grupari, verificari, s.a.

Norma de functionare nr. 2110[2] a auditului public intern stabileste o metodologie de evaluare a riscurilor, care presupune parcurgerea urmatoarelor faze:Este important de precizat ca factorii de risc nu sunt independenti, iar pierderile inregistrate in situatiile manifestarii riscului sunt deseori consecinte ale interdependentei intre ei.

Factorii interni de risc sunt asociati activitatilor si operatiunilor desfasurate in interiorul entitatii si exprima, in principal, deficientele cu care subsistemele entitatii sunt proiectate, realizate si exploatate de catre utilizatori. Acestia pot conduce, in unele cazuri, la obtinerea unor performante scazute ale sistemului (entitatii) in ansamblu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.