Au luptat pentru patrie - Teodor Wexler

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Militara cl. I si cu Ordinul rusesc "Stanislav cu spade". Vizitandu-l la spital in seara zilei de 30 august 1877, primul-ministru Bratianu i se adreseaza cu urmatoarele cuvinte: "Domnule sublocotenent, frumoasa inaugurare a epoletilor. Te felicit. Faci onoare neamului dumitale". De-a lungul anilor, Brociner a urcat in ierarhia militara a armatei romane, ajungand colonel, dar si adjutant regal. Tot[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Au luptat pentru patrie - Teodor Wexler

Militara cl. I si cu Ordinul rusesc "Stanislav cu spade". Vizitandu-l la spital in seara zilei de 30 august 1877, primul-ministru Bratianu i se adreseaza cu urmatoarele cuvinte: "Domnule sublocotenent, frumoasa inaugurare a epoletilor. Te felicit. Faci onoare neamului dumitale". De-a lungul anilor, Brociner a urcat in ierarhia militara a armatei romane, ajungand colonel, dar si adjutant regal. Tot in razboiul din 1877 au savarsit fapte de arme deosebite sublocotenentii evrei Erdreich si Armin Iaslovici, care au fost decorati cu Virtutea Militara cl.

I, iar ulterior vor ajunge in armata romana sa poarte gradul de colonel.
In razboiul balcanic din 1913 participa mii de voluntari evrei. Printre acestia il mentionam pe dr. Wilhelm Filderman, viitorul lider al populatiei evreiesti din Romania, decorat pentru eroism cu ordinele Virtutea Militara si Coroana Romaniei. Unitatea de neam si tara - statul national unitar roman - a fost desavarsita de fapt prin jertfa de sange din anii primului razboi mondial. La pregatirea fauririi Romaniei Mari, un rol important l-au avut intelectualii romani aflati dincolo de granitele tarii:

Octavian Goga, Tache Ionescu, Nicolae Titulescu, Victor Iamandi, parintele Vasile Lucaciu, Constantin Mille, Traian Vuia si, alaturi de ei, numerosi intelectuali evrei, ca rabinul si filosoful Moses Gaster, avocatul Rosenthal, ziaristii Emil Fagure si Albert Honigman. Nicolae Iorga, in volumul "Razboiul nostru in note zilnice", scrie: "Nu oricine ca eminentul nostru concetatean si confrate Emil Fagure are chemarea fireasca de a culege de pe buzele lordului Milner si ale lui Lloyd George asigurari pentru acea patrie pe care o iubeste asa de mult si a servit-o totdeauna asa de nobil".

In primul razboi mondial, la o populatie de 230 000 de evrei, au participat in randurile combatantilor 23 000 de soldati si ofiteri.
Sa incercam prezentarea unor date statistice privind participarea la marea conflagratie a poporului roman a populatiei evreiesti din Romania antebelica. La o populatie romaneasca de 7 457 311, au fost mobilizati 745 731 de oameni. La 230 000 de evrei prezenti la 15 august 1916 in Romania, au fost mobilizate 23 000 de persoane. Din numarul de 745 731 mobilizati din randul populatiei romanesti, conform datelor publicate in Monitorul Oficial, un numar de 37 853 si-au jertfit viata in primul razboi, ceea ce reprezinta un procent de 5,07% din numarul mobilizatilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.