Atropa Belladonna - matraguna

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.06

nivel: Liceu

Pentru uz extern, pentru tratarea fisurilor anale, fisurilor sânilor, ulcerelor varicoase, durerilor nevralgice se folosește alifie, pregătită din 1 – 2 g extract alcoolic la 8 – 10 g bază unguent. Se amestecă foarte bine până la uniformizare. Se aplică local.

În medicina veterinară, pentru uz intern, pentru tratarea constipațiilor spastice, bronșitelor cronice, ca anti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atropa Belladonna - matraguna

Pentru uz extern, pentru tratarea fisurilor anale, fisurilor sânilor, ulcerelor varicoase, durerilor nevralgice se folosește alifie, pregătită din 1 – 2 g extract alcoolic la 8 – 10 g bază unguent. Se amestecă foarte bine până la uniformizare. Se aplică local.

În medicina veterinară, pentru uz intern, pentru tratarea constipațiilor spastice, bronșitelor cronice, ca antispasmodic și calmant gastrointestinal se folosește infuzie, din 3 g frunze uscate și mărunțite, recoltate în timpul înfloritului, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute, se strecoară, se răcește și se administrează prin breuvaj bucal. Se mai administrează pilule, boluri, pulbere de plantă, extract, tinctură de beladonă care conține 0,03% alcaloizi.

Totalul alcaloizilor din beladonă intră în compoziția medicamentelor Bergonal, Fobenal, Foladon, Bergofen, Distonocalm, extractul sau tinctura în Calmogastrin, Pasinal, Tusomag. Atropina extrasă este folosită în Carbocif, Laxatin, Lizadon. Toxicitatea plantei și produselor obținute de la ea se datorează conținutului în alcalozi. Toate părțile plantei sunt otrăvitoare. Alcaloidul principal, hiosciamina, se transformă în atropină în timpul uscării plantei.

Semnele intoxicației la animale constau din refuzul hranei, dilatarea maximă a pupilei și micșorarea irisului, uscarea mucoasei bucale, sete mare, colici, balonarea stomacului, puls accelerat și slab, respirație grea, peristaltism intestinal absent, constipație, stare de neliniște. În final poate surveni moartea. La om intoxicația se manifestă prin înroșirea feței, respirație accelerată, urticarie, eczemă cutanată, excitații, halucinații, furie, sete accentuată, constipație, mărirea pupilei, uscarea gâtului, răgușeală, agitație, delir, moarte. Se apreciază că 2 – 3 fructe consumate provoacă moartea unui copil și 10 – 20 fructe consumate ucid un adult.

La om se intervine cu spălături stomacale, tratament cu cărbune activ, purgative cu sare amară, comprese umede pe piept, administrarea de către medic de tonice respiratorii și cardiace. La animale se intervine pentru evacuarea conținutului prin sifonaj, purgative, clisme, administrarea de tanin, cărbune medicinal, injecții cu pilocarpină sau ezerină, cofeină, fricțiuni pentru activarea circulației. Ca neutralizant se folosește iodura de potasiu. (Constantin Pârvu – Universul Plantelor, ediția a II-a, Editura Enciclopedică, București, 1997, pag. 374 – 376)

La noi în țară primele culturi experimentale au fost inițiate de B. Pater (1922), care a obținut prima oară de la specia Atropa belladonna două varietați constante: Atropa flava și Atropa intermedia, stabilind o corelație între conținutul în pigment închis și conținutul în alcaloizi al plantei (*** – Farmacognozie, Vol. II, Institutul de Medicină și Farmacie București, Facultatea de Farmacie, 1980, pag. 164).

Cap. II. Analiza farmacognostică a produsului vegetal

1. Determinarea identității produsului vegetal

Produsul vegetal Belladonnae folium se poate identifica prin examen macroscopic, pe produsul vegetal uscat sau umectat, și prin examen microscopic în secțiune transversală și în pulbere.

1.1. Examen macroscopic

Frunzele sunt scurt pețiolate sau aproape sesile, subțiri, ovate, alungit ovate sau eliptice, acuminate, cu marginea întreagă, ușor îngustate la bază, cu nervațiune penată și peri pe fața inferioară, mai ales pe nervură. Nervurile secundare traversează limbul până la marginea acestuia, iar nervurile terțiare formează o rețea de ochiuri.

Lungimea este de aproximativ 13 cm, iar lățimea este de circa 7 cm. Culoarea este verde pe fața superioară și mai deschisă pe fața inferioară. Mirosul este slab, caracteristic. Gustul este amar, neplăcut.

1.2. Examen microscopic

Secțiunea transversală prezintă o stuctură heterogen asimetrică. Epidermele sunt unistratificate, acoperite cu o cuticulă subțire și prezintă peri tectori și peri glandulari. Perii tectori sunt pluricelulari, au pereții subțiri și netezi sau ușor punctați. Perii glandulari, în formă de măciucă, au picior mono- sau pluricelular și glandă unicelulară sau pluricelulară. Țesutul palisadic este unistratificat. În parenchimul lacunar se găsesc celule mari, cenușii, pline cu nisip microcristalin de oxalat de calciu. În nervura principală, foarte proeminentă pe fața inferioară, se găsește un fascicul libero-lemnos bicolateral, cu un periciclu slab dezvoltat, celulozic.

Pulberea este verde sau verde-brună și prezintă fragmente de parenchim clorofilian cu stomate de tip anisocitic și epidermă cu cuticulă striată, cu celulele sinuate, celule cu nisip oxalic, fragmente de vase lemnoase de calibru mic, fragmente de peri tectori pluricelulari și peri glandulari cu glandă unicelulară, rar pluricelulară.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.