Atreziile si stenozele jejunoileale

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.65

nivel: Facultate

Etiologia
Cea mai probabila cauza de producere a atreziilor si stenozelor congenitale jejunoileale este un accident vascular ischemic intrauterin (infarct pe una din ramurile mezenterice) cu necroza ischemica a intestinului si resorbtia segmentului sau segmentelor afectate. Intestinul proximal si distal se separa de zona devascularizata si se inchid in deget de manusa. De asemenea capatul p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atreziile si stenozele jejunoileale

Etiologia
Cea mai probabila cauza de producere a atreziilor si stenozelor congenitale jejunoileale este un accident vascular ischemic intrauterin (infarct pe una din ramurile mezenterice) cu necroza ischemica a intestinului si resorbtia segmentului sau segmentelor afectate. Intestinul proximal si distal se separa de zona devascularizata si se inchid in deget de manusa. De asemenea capatul proximal se destinde si se hipertrofiaza gradat.

Patologia
Clasificarea moderna este cea a lui Grosfeld (1970):
-Stenoza-cu frecventa de 12%- ingustare localizata, fara intreruperea continuitatii lumenului sau defect in mezenter. Segmentul afectat prezinta o ingustare a lumenului data de o submucoasa ingrosata si o musculara neregulata care il face mai rigid. Intestinul subtire in totalitate are o lungime normala.

-Tipul I-cu frecventa de 21%- obstructie completa data de membrana sau diafragm (formate de mucoasa si submucoasa). Intestinul proximal de obstructie este dilatat. Nu este prezent defect mezenteric. Intestinul subtire in totalitate are o lungime normala
-Tipul II-cu frecventa de 9%- intestinul proximal se termina in deget de manusa, este conectat cu intestinul distal printr-un cordon fibros de-a lungul mezenterului care este intact. Proximal este dilatatie, hipertrofie, hipoperistaltism. Intestinul subtire in totalitate are o lungime normala.

-Tipul IIIa-cu frecventa de 17%- cordonul fibros de conexiune este absent, apare un defect in V al mezenterului. Intestinul subtire in totalitate are o lungime mai mica decat normal.
-Tipul IIIb-cu frecventa de 20%- atrezie jejunala proximala (din apropierea ligamentului Treitz), absenta arterei mezenterice superioare sub originea arterei colice medii, defect mezenteric larg, IS foarte scurtat. Segmentul distal are o forma elicoidala si este vascularizat de o singura ramura din ileocolica sau colica dreapta.
-Tipul IV-cu frecventa de 21%- atrezii multiple segmentare, combinatii de tipuri I, II, III. Intestinul subtire in totalitate are o lungime mult mai mica decat normal.

Fiziopatologie
Leziunea ischemica produce nu numai anomaliile morfologice evidente ci influenteaza si structura si functiile intestinului restant. Se remarca deficite de peristaltica ( in special ale capatului proximal) si o hipertrofie vilozitara la nivelul segmentului distal. Un "sindrom de intestin subtire scurt" (care influenteaza negativ cresterea si dezvoltarea) poate rezulta datorita unor cauze ca: lungimea insuficienta primara, extirparea excesiva intraoperatorie, complicatiile postoperatorii legate in special de o alimentatie neadecvata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.