Atrezia esofagiana si fistula traheoesofagiana

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Embriologie
Modificarile anatomice din atrezia esofagiana sunt expresia unei afectari timpurii a organogenezei. In saptamana a 3-a se delimiteaza esofagul in cadrul intestinului anterior. In urmatoarele 2 saptamani se face dezvoltarea cailor respiratorii inferioare dintr-o expansiune proximala a peretelui ventral al intestinului anterior impreuna cu cresterea in lungime a esofagului. Cele d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atrezia esofagiana si fistula traheoesofagiana

Embriologie
Modificarile anatomice din atrezia esofagiana sunt expresia unei afectari timpurii a organogenezei. In saptamana a 3-a se delimiteaza esofagul in cadrul intestinului anterior. In urmatoarele 2 saptamani se face dezvoltarea cailor respiratorii inferioare dintr-o expansiune proximala a peretelui ventral al intestinului anterior impreuna cu cresterea in lungime a esofagului. Cele doua structuri vor fi despartite in plan transversal de un sept (alcatuit din mezenchim para-axial). Perturbarea mecanismului de separare si de migrare mezenchimala duce la aparitia malformatiilor esofagiene si la persistenta de comunicari anormale ale acestuia cu caile respiratorii.

Fiziolopatologie
Dupa reusita primelor anastomoze primare ale captelor esofagiene s-au evidentiat anomalii de motilitate (disfagie, obstructie, reflux gastro-esofagian) ale esofagului refacut, chiar in prezenta unui lumen de calibru normal. Etiologia acestor tulburari este data de deficitul de inervatie autonoma a esofagului atretic.Clasificarea malformatiilor anatomice ale esofagului.Se utilizeaza clasificarea anatomica (Vogt) si cea prognostica, bazata pe factori de risc (Waterston).

Clasificarea Vogt are 4 tipuri si anume:
- tipul 1- absenta esofagului (practic tot esofagul toracic lipseste)
- tipul 2- atrezie esofagiana izolata (fara comunicare cu caile respiratorii). Tipurile 1 si 2 totalizeaza impreuna 9% din cazuri.
- tipul 3- atrezie esofagiana si comunicare cu arborele respirator. Subtipul 3a este cu fistula la capatul proximal (si are o frecventa de 1%), subtipul 3b cu fistula la capatul distal (avand o frecventa de 85%) iar subtipul 3c cu fistula dubla proximala si distala (si cu frecventa de 1%).
- tipul 4- fistula in H fara atrezie, avand o incidenta de 3%.

Clasificarea Waterston imparte nou-nascutii cu aceasta boala in clase prognostice in functie de 3 parametri: greutatea la nastere, anomalii asociate si prezenta pneumoniei la prezentarea in serviciul de chirurgie.Se definesc ca malformatii minore-medii cele ca despicatura labio-palatina, ale extremitatiilor, duct arterial patent, defect de sept atrial.Malformatii majore sunt considerate alte atrezii digestive, anomaliile cardiace sau renale mari , asociatiile de malformatii minore.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.