Atonismul - perspectivele monoteiste

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Liceu

Clerul teban inchipuise un sarpe, numit Kematef (cel care si-a facut veacul), ca pe o ipostaza a lui Amon care, pe patul de moarte , zamislise un alt sarpe, numit Irta (cel care a creat uscatul), alta ipostaza a lui Amon si care a creat Ogdoada, cei opt zei primordiali, de la Hermopolis. Amon reprezinta deopotriva pe cei trei, intrupati intr-unul singur: Amon al Ogdoadei, Amon Kematef si Amon Irta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atonismul - perspectivele monoteiste

Clerul teban inchipuise un sarpe, numit Kematef (cel care si-a facut veacul), ca pe o ipostaza a lui Amon care, pe patul de moarte , zamislise un alt sarpe, numit Irta (cel care a creat uscatul), alta ipostaza a lui Amon si care a creat Ogdoada, cei opt zei primordiali, de la Hermopolis. Amon reprezinta deopotriva pe cei trei, intrupati intr-unul singur: Amon al Ogdoadei, Amon Kematef si Amon Irta.

Preotimea tebana mai credea ca zeii din Ogdoada au parasit Teba pentru a crea soarele la Hermopolis, iar apoi s-au reintors ca sa moara in apropiere de Medinet-Habu, in regiunea Tebei, unde, la fiecare decada, Amon din Luxor venea sa le prezinte ofrande funerare. Amon, zeul unic, parinte al faraonului, a fost foarte curand identificat, atat cu Ra, zeul solar al faraonilor din Imperiul Vechi, cat si cu Ptah, considerat ca zeul creator stravechi (Amon-Ra-Ptah).

"Trei zei reprezinta toti zeii: Amon, Ra, Ptah, care sunt neasemuiti: Cel a carui fire este misterioasa este Amon; Ra este capul; Ptah este trupul. Orasele lor pe pamant, stabilite o data pentru totdeauna, sunt: Teba, Heliopolis si Memfis. Cand este trimis vreun mesaj al cerului, el se face auzit la Heliopolis. El va fi repetat in fata lui Ptah, la Memfis; se compune astfel o scrisoare in scrierea lui Thot, destinata orasului lui Amon. Raspunsul si hotararea se dau la Teba, ceea ce rezulta este adresa Enneadei divine (cei noua zei), tot ce rosteste gura sa, gura lui Amon.

Zeii sunt oranduiti pentru a-l sluji, dupa vrerea sa. Mesajul are scopul de a ucide sau de a hrani viata. De acest mesaj depinde viata si moartea tuturor fiintelor, cu exceptia lui Amon, a lui Ra si a lui Ptah, unicitatea-treime." [3]Dar daca Amon este unica divinitate suprema pentru preotii tebani, Nun zeul-Ocean, din care s-a nascut Amon, este identificat cu el. Cei care cred in Amon cinstesc atunci mai mult zeul creator al universului si acorda mai putina importanta substantei creatoare, reprezentata de Nun, care intr-o oarecare masura, este si ea absorbita de Amon-Ra, Soarele.

Tendintele sincretiste din panteonul egiptean sunt usor percepute in literatura sapientiala egipteana, unde sunt amintite foarte rar nume de zei, pomenit mereu fiind doar zeul. Tot sincretismul este acela care a dus in cele din urma la "monoteismul solar" al lui Amenofis al IV-lea care nu mai recunoaste decat un singur zeu, Aton, zeul discului solar. Reforma a inlaturat alegoriile, simbolurile legate de zei, de persoana lor, de viata lor si a pus in loc realitatile concrete, palpabile.

Nu mai era acceptata decat lumea empirica, senzoriala, care o respinge pe cea a simbolurilor Akhenaton, scarbit de putreziciunea morala a clerului lui Amon, instaureaza in religia egipteana cultul zeului unic. Regele a fost, pe vremea aceea, misticul adorator al Treimii Dumnezeiesti, descoperind-o cu saisprezece secole inainte de Hristos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.