Atomul

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 6.92

nivel: Gimnaziu

MODELUL SFERIC

Conform acestui model, atomilor le revin urmatoarele proprietati: atomii au forma sferica, atomii sunt complet elastici (la o ciocnire cu alti atomi energia lor cinetica nu se transforma оn alte forme de energie) si atomii aceluiasi fel de substanta au aceeasi marime si aceeasi masa.

Atomii au fost deci imaginati ca mici particule sferice о[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atomul

MODELUL SFERIC

Conform acestui model, atomilor le revin urmatoarele proprietati: atomii au forma sferica, atomii sunt complet elastici (la o ciocnire cu alti atomi energia lor cinetica nu se transforma оn alte forme de energie) si atomii aceluiasi fel de substanta au aceeasi marime si aceeasi masa.

Atomii au fost deci imaginati ca mici particule sferice оn care masa este distribuita omogen.

Reprezentarea atomului caracteri-zata prin cele 3 proprietati enumerate se numeste modelul sferic al atomului.

MODELUL ATOMIC THOMSON

In anul 1904 J.J. Thomson (1856-1940) a dezvoltat un model conform caruia atomul consta dintr-o masa оncarcata pozitiv si distribuita omogen sub forma de sfera.

In aceasta masa sunt оncorporate оn unele locuri sfere mult mai mici, cu sarcina negativa - electronii. Numarul lor este atвt de mare оncвt sarcina lor negativa totala este egala cu sarcina pozitiva a restului atomului. De aceea, оn exterior atomul este neutru din punct de vedere electric. Cвnd se separa un electron, restul atomului ramвne pozitiv.

Cu ajutorul acestui model atomic, se explica de ce la condictia electrica оn metale participa electronii si nu atomii reziduali.

MODELUL ATOMIC RUTHERFORD

O extindere a modelului lui Thomson a fost оntreprinsa оn 1911 de catre Rutherford (1871-1937). Bazвndu-se pe experientele lui H. Hertz, Lenard, Geiger, Rutherford a elaborat un model atomic nou care are urmatoarele proprietati: aproape toata masa atomului este concentrata оn interior оntr-un volum mic, nucleul atomic. Acest nucleu atomic are un diametru de 10-14 - 10-15 fata de diametrul de 10-9 - 10-10 m al оntregului atom; nucleul este оncarcat pozitiv.

El este оnconjurat de un оnvelis de electroni care fac ca, fata de exterior, atomul sa fie neutru din punct de vedere electric; electronii sunt retinuti de nucleu prin forte electrostatice. O miscare circulara оn оnvelis оmpiedica electronii sa cada pe nucleu. Atractia electrostatica actioneaza ca forta centripeta.

Rutherford a calculat traiectorii hiperbolice pentru cazul unei particule оn cвmpul unui nucleu atomic. El a obtinut o ecuatie care descrie оmprastierea unui fascicul paralel de raze a la trecerea printr-o foita metalica de aur.

Cu ajutorul acestei ecuatii s-a demonstrat ca numarul de ordine care оi revine unui element chimic оn sistemul periodic este egal cu numarul de sarcina Z al nucleului sau.

Prin reprezentarea atomului data de Rutherford s-a introdus pentru prima data notiunea de nucleu atomic. El primeste Premiul Nobel pentru chimie оn 1908.

Datele experimentale privind structura complexa a atomului au fost cele legate de: descoperirea electronului, descoperirea nucleului, a nivelelor energetice.

Existenta si miscarea electronilor оn atomi s-a explicat prin mai multe teorii, dar multe sunt depasite sau sunt de domeniul istoric.

Teoria care a reusit sa explice оn cea mai mare parte comportarea electronului оn atom si toate propritatile substantelor se bazeaza pe calculul mecano-cuantic asupra оnvelisului de electroni.

TEORIA CUANTELOR

Max Planck stabileste ca un corp fierbinte nu poate sa emita sau sa absoarba lumina de o anumita lungime de unde оn cantitati arbitrare, ci poate sa emita sau sa absoarba o anumita cuanta (cantitate) de energie luminoasa de o unda data.

Emiterea sau absorbtia de energie de catre substante se face pe baza schimbului energetic suferit de electronii din atomi.

Deoarece substantele nu pot absorbi sau emite decвt anumite cantitati de energie, оnseamna ca electronul cвnd exista оn atom nu poate avea decвt anumite energii. De aici reiese un adevar foarte important: оn spatiul atomic electronul are energia cuantificata.

Absorbtia de energie radianta consta оn trecerea electronului de la un nivel energetic inferior la unul superior. Emisia este datorata unei treceri inverse. Cantitatea de energie luminoasa W, de lungime de unda ? absorbita sau emisa оntr-un singur act nu este o cantitate constanta (ca de exemplu sarcina electronului), ci valoarea ei este proportionala cu frecventa ? a radiatiei absorbite sau emise:

? = C / ? ; W = h o ? , unde h este constanta universala , numita constanta lui Planck, are dimensiunile unei actiuni [energie] Ч [timp] = 6,6256 o 10-34 j.s. (?0,0005 o 10-34 j.s.). Оn afara atomului electronul poate avea toata gama de energii posibile.energia electronului оn afara atomului este necuantificata.

TEORIA ONDULATORIE

In mecanica cuantica, retinвndu-se la descrierea clasica a unui mobil prin pozitia si viteza sa, se afirma ca tot ce se poate sti despre o Оntrucвt azotul din camera nu continea H, protonul trebuia sa fi fost eliberat оn locul de bifurcare.

Aceasta l-a dus pe Rutherford la interpretarea corecta a proceselor. Оn locul de bifurcare, particula a a patruns оntr-un nucleu de azot. A avut loc o reactie nucleara, nucleul de azot preluвnd particula a si cedвnd оn schimb un proton.

Conform legii conservarii sarcinii, sercina nucleului nou format trebuie sa fie cu o unitate elementara mai mare.particula оn miscare se reduce la cunoasterea unei functii matematice complexe ? de cele trei coordonate si timp: ? (x, y, z, t), denumita functie de unda a particulei.

Louis de Broglie (1924), pornind de la dualitatea unda - corpuscul sub care apare lumina, si-a propus sa studieze daca aceasta dualitate nu se manifesta si la particule ca: electroni sau atomi.

Fotonul ca particula poseda o masa.

m = ho ? /c2

Lungimea de unda a radiatiei luminoase se exprima cu ajutorul relatiei:

? = c / ?

Dezintegrarea radioactiva naturala demonstra ca nucleele atomice nu sunt indivizibile.

De la aceasta descoperire оncoace, telul cercetarii era de a gasi cai si mijloace pentru a modifica compozitia nucleelor atomice prin interventii.

Prima transformare nucleara artificiala i-a reusit lui Rutherford оn anul 1919. Iradiind оntr-o camera Wilson azot cu particule a emise de Ra - C , astfel obtinвnd fotografia primului nucleu modificat prin transmutatie nucleara.

Rezultatul izbitor reprezentat оn fotografie este urma unei particule a care se bifurca оntr-o urma scurta groasa si una mai lunga si subtire.

Оn interpretarea acestei observatii, Rutherford a pornit de la urma lunga si subtire.judecвnd dupaputerea ei de ionizare, acesta nu a putut fi produsa decвt de un proton, adica un nucleu de hidrogen. O reactie nu-cleara este declansata prin pa-trunderea unui pro-iectil nu-clear оn nucleul atomic.

Proiectilele nucleare uzuale sunt particulele a He, protonul, deuteronul, neutronul si cuanta ?. Nucleul intermediar instabil se transforma din nou dupa un timp foarte scurt.

Doua tipuri de reactie importante sunt:
a) reactia de captura: particula bombardanta ramвne оn nucleu.

Nucleul puternic excitat nu-i mai da drumul ci trece оn starea sa fundamentala prin emisie de radiatie ?.
b) reactia de schimb: particula bombardanta ramвne оn nucleu iar оn locul ei se emite alta. Emisia noii particule este оnsotita adesea de radiatie ?.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.