Atmosfera - un adevarat scut la adapostul caruia se desfasoara viata pe Pamant

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera. Se estimeaza ca poluarea atmosferica contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese in SUA. In fiecare an dezvoltarea industriei genereaza miliarde de tone de materiale poluante. Poluarea mediului inconjurator are loc pe mai multe cai .Astfel poluarea poate fi : naturala,artificiala,chim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atmosfera - un adevarat scut la adapostul caruia se desfasoara viata pe Pamant

Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera. Se estimeaza ca poluarea atmosferica contribuie anual la aproximativ 120.000 de decese in SUA. In fiecare an dezvoltarea industriei genereaza miliarde de tone de materiale poluante. Poluarea mediului inconjurator are loc pe mai multe cai .Astfel poluarea poate fi : naturala,artificiala,chimica,fizica,biologica.
Factorii care contribuie la poluarea naturala sunt:

-ceata- este formata din picaturi de marime variabila.Daca diametrul lor nu depaseste 10 um picaturile se numesc mist(in engleza ceata fina ), iar daca este mai mare, se numesc fog (ceata deasa) .
-.vaporii-sunt gaze care se condenseaza in conditii normale, de ex.: vaporii de apa.
-praful-provine din diviziunea materiei fine in particule aproape coloidale de 10-100 nm.
Alti factori de poluare si cei mai importanti sunt factorii artificiali(creati de om) :

-gazele-sunt substante care, in conditii normale (temperatura locala, presiune 1013 hPa) sunt in stare gazoasa, lichefiindu-se la temperatura joasa (condensare), de ex.: CO2, SO2, ozonul.
-fumul-este un amestec de particule solide si coloidale cu picaturi lichide. Factorii chimici contribuie si ei la poluarea aerului. Emisiile sunt substante eliberate in atmosfera de catre uzine. Aceste substante se raspandesc pretutindeni,cazand din nou sub forma de particule si mai fine decat poluarea atmosferica masurabila in locurile de emisie.

Iata cateva exemple de factori poluanti de origine chimica :
-oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac, monoxid de carbon, compusi organici volatili si pulberi in suspensie -; emisii in atmosfera (ex:poluarea panzei freatice din zona Ploiesti cu produse petroliere reziduale)-cloruri, sulfati, amoniu, azotati, uree, fluoruri, fosfor, fier si substante in suspensie (in apele uzate);
-deseuri cu continut de fosfogips, cenusa de pirita si alte deseuri industriale specifice (depuneri pe sol).

Un alt factor poluant sunt ploile acide. Ploaia acida este un tip de poluare atmosferica, formata cand oxizii de sulf si cei de azot se combina cu vaporii de apa din atmosfera, rezultand acizi sulfurici si acizi azotici, care pot fi transportati la distante mari de locul originar producerii, si care pot precipita sub forma de ploaie. Ploaia acida este in prezent un important subiect de controversa datorita actiunii sale pe arii largi si posibilitatii de a se raspandi si in alte zone decat cele initiale formarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.