Atlasul social al Romaniei rurale

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.99

nivel: Facultate

Imbinarea dintre sociologie, demografie, statistica si informatica a permis realizarea celei mai cuprinzatoare abordari de tip atlas social rural de care, dupa cate stiu, dispunem pana in prezent pe cazul Romaniei. Indicii si tipologiile care rezuma viata sociala extrem de bogata a satelor tarii se regasesc cu detalieri tehnice , de mod de constructie, si cu validare prin interpretabilitate sociol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atlasul social al Romaniei rurale

Imbinarea dintre sociologie, demografie, statistica si informatica a permis realizarea celei mai cuprinzatoare abordari de tip atlas social rural de care, dupa cate stiu, dispunem pana in prezent pe cazul Romaniei. Indicii si tipologiile care rezuma viata sociala extrem de bogata a satelor tarii se regasesc cu detalieri tehnice , de mod de constructie, si cu validare prin interpretabilitate sociologica in materialele cuprinse in paginile acestui site referitoare la analiza regionala si la analiza comunitara. Desigur, responsabilitatea pentru modul de calcul imi revine in intregime, indiferent de sursa datelor primare.

Baza de date ATSRsate este un fisier sav cu 32 de variabile pe 12402 cazuri, respectiv sate. Definirea variabilelor este data intr-un tabel iar valorile variabilelor sunt precizate prin etichetare in interiorul fisierului. Pentru cei care nu lucreaza in spss am inclus si o varianta a fisierului in excell, cu 12092 sate (am eliminat satele pentru care nu am avut dateele necesare in calcularea indicelui de dezvoltare a satului) - ATSRsate.zip. Fisierul este arhivat. . Pentru detalii suplimentare pot fi contactat la dumitru.sandu@gmail.com.

Daca nu se iau in calcul cele trei variabile de identificare (cod sat, nume sat si cod comuna) rezulta ca fiecare sat este identificat printr-un profil de 29 de variabile. Un astfel de profil estimat pentru fiecare dintre cele 12400 sate, folosind cel mai adesea indici cu mare putere de discriminare, este echivalent cu o "monografie sumara", de tipul celei preconizate de Golopentia**.

Cu mijloace moderne ale sociologiei cantitative si ale informaticii se realizeaz un atlas social in care profilurile sunt pe deplin comparabile, in termeni de : tip cultural de sat ,nivel de dezvoltare, experienta de migratie, pozitie a satului in cadrul comunei, pozitie a satului in cadrul regiunii, nivelul de dezvoltare a judetului de care apartine satul, distanta intre sat si cel mai apropiat oras etc.
O harta sociala a comunitatilor de romi

Extras din fisierul de date (tip sav) realizat in cadrul cercetarii pentru Banca Mondiala-Agentia Nationala pentru Romi, in 2005.Sunt incluse informatii despre localizarea a 848 comunitati de romi clasificate in patru categorii - foarte sarace HIGHPROB, sarace MIDPROB, cu gravitate redusa a problemelor sociale LOWPROB , fara probleme deosebite NONPROB. Descrierea metodologiei de lucru si a principalelor rezultate, in Dumitru Sandu, Roma Communities Social Map, NAR WB, Bucharest July 2005

Comportamente de alegere ale populatiei COMALP
Sondajul a fost realizat in septembrie 1995 in cadrul unui sondaj al Catedrei de Sociologie a Universitatii Bucuresti. Esantionul de 1174 persoane , reprezentativ la nivel national, este descris in Dumitru Sandu, Sociologia Tranzitiei. Valori si tipuri sociale in Romania. Bucuresti: Staff, 1995, p.273.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.