Atitudinile consumatorilor

1x punct

categorie: Management

nota: 8.92

nivel: Facultate

Atitudinile sunt o predispozitie invatata
Exista un acord general in literatura de specialitate cu privire la faptul ca atitudinile sunt invatate. Aceasta inseamna ca atitudinile relevante pentru comportamentul de cumparare sunt formate ca un rezultat al experientei directe cu produsul, al informatiei obtinute de la altii si al expunerii la actiunile de marketing.
Atitudinile au con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atitudinile consumatorilor

Atitudinile sunt o predispozitie invatata
Exista un acord general in literatura de specialitate cu privire la faptul ca atitudinile sunt invatate. Aceasta inseamna ca atitudinile relevante pentru comportamentul de cumparare sunt formate ca un rezultat al experientei directe cu produsul, al informatiei obtinute de la altii si al expunerii la actiunile de marketing.
Atitudinile au consecventa

O alta caracteristica a unei atitudini este aceea ca este relativ consecventa cu comportamentul ce-l reflecta. Totusi, ar trebui sa evitam confuzia consecventei cu permanenta. Atitudinile nu sunt cu necesitate permanente; ele se pot schimba. Astfel, atunci cand consumatorii sunt liberi sa actioneze asa cum doresc, se anticipeaza ca actiunile lor vor fi consecvente cu atitudinile. Totusi, circumstantele adesea variaza. De aceea, devine necesar sa se considere si influenta situatiei conjucturale asupra atitudinilor si comportamentului consumatorului.

Atitudinile se intampla in cadrul unei situatii
Situatiile sunt evenimente sau circumstante ce influenteaza la un moment dat relatiile intre atitudini si comportament. O situatie poate determina consumatorii sa se comporte intr-o maniera aparent necosecventa cu atitudinile lor. momentul respectiv, cu reducere de pret.

In mod similar, indivizii pot avea atitudini diferite fata de un comportament specific, fiecare corespunzand la o situatie specifica. Este important sa intelegem modul in care atitudinile consumatorilor variaza de la situatie la situatie.

Alte proprietati ale atitudinilor
Cu toate ca atitudinile au fost definite intr-o diversitate de moduri, cei mai multi vad atitudinile simplu ca reprezentand o evaluare generala. Aceasta evaluare se poate ordona de la extrem de pozitive la extrem de negative. Astfel, atitudinile variaza in intensitatea si in favorabilitatea lor.

O proprietate importanta a atitudinilor este si increderea cu care sunt tinute. Unele atitudini pot fi tinute cu convingere puternica, in timp ce altele pot exista cu un grad minim de incredere. Intelegerea gradului de incredere asociat cu o atitudine este importanta din doua motive de baza. Mai intai, ea poate afecta forta relatiei intre atitudini si comportament (Russel H. Fazio si Mark P. Zanna, 1978). Apoi, increderea poate afecta susceptibilitatea atitudinii de a fi schimbata. Atitudinle devin mai rezistente la schimbare atunci cand sunt tinute cu incredere mai mare (Lawrence J. Marks si Michael A. Kamins, 1988).

O alta importanta proprietate a atitudinilor este aceea ca sunt dinamice, mai curand decat statice. Aceasta inseamna ca multe atitudini se vor schimba peste timp. Natura dinamica a atitudinilor este in buna masura responsabila pentru schimbarile in stilul de viata al consumatorilor.

5.2 Formarea atitudinilor
Rolul experientei directe. Atitudinile sunt frecvent formate ca un rezultat al contactului direct cu obiectul atitudinii. Se recunoaste insa ca atitudinile pot fi formate chiar in absenta experientei reale cu un obiect.O importanta caracteristica a atitudinilor bazate pe experienta este aceea ca ele sunt de obicei tinute cu mai multa incredere. Potrivit cu aceasta, cercetarea a aratat ca, consumatorii isi fixeaza atitudinile fata de produs cu o convingere mult mai puternica atunci cand se bazeaza pe o reala folosire a produsului, decat atunci cand se bazeaza numai pe publicitate (L.J.Marks si M.A.Kamins, 1988).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.