Atitudinile

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Sunteti pentru privatizare sau impotriva ei? Credeti ca ar trebui interzis fumatul in locurile publice? Va plac manelele sau le detestati? Preferati muzica rock sau dance? Coca sau Pepsi Cola? Tineti cu Steaua, cu Dinamo sau Rapid? Dupa cum sugereaza aceste intrebari, fiecare dintre noi are anumite reactii pozitive sau negative fata de diferite persoane, lucruri, situatii sau idei. Aceste reactii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atitudinile

Sunteti pentru privatizare sau impotriva ei? Credeti ca ar trebui interzis fumatul in locurile publice? Va plac manelele sau le detestati? Preferati muzica rock sau dance? Coca sau Pepsi Cola? Tineti cu Steaua, cu Dinamo sau Rapid? Dupa cum sugereaza aceste intrebari, fiecare dintre noi are anumite reactii pozitive sau negative fata de diferite persoane, lucruri, situatii sau idei. Aceste reactii se numesc atitudini. Rasfoind capitolele acestui curs, veti vedea ca atitudinile sunt omniprezente in diferitele forme de activitate umana.

De pilda, respectul de sine este o atitudine pe care o avem fiecare dintre noi fata de propria persoana, iar prejudecatile sunt atitudini negative fata de anumite grupuri.
In legatura cu definirea conceptului de atitudine s-au configurat doua scoli de gandire. Abordarea trifactoriala sustine ca o atitudine este: 1) o reactie afectiva pozitiva, negativa sau mixta, in care se regasesc emotiile, sentimentele si starile noastre de spirit fata de un anumit obiect; 2) o dispozitie comportamentala sau, altfel spus, tendinta de a actiona intr-un anume fel fata de obiect;

3) o reactie
cognitiva, in masura in care evaluarea obiectului se bazeaza pe anumite opinii, reprezentari si amintiri.Abordarea unifactoriala se bazeaza pe constatarea faptului ca de multe ori gandurile si sentimentele noastre nu sunt corelate intre ele si nici nu ne orienteaza intotdeauna comportamentul. Din acest motiv, adeptii acestei orientari prefera sa trateze cele trei componente separat, intelegand prin atitudine numai
componenta afectiva. Imi place, imi displace, iubesc, urasc, admir, detest sunt cuvintele obisnuite prin care oamenii isi descriu atitudinile.

Cum se masoara atitudinile
In 1928, Louis Thurstone publica un articol intitulat "Atitudinile pot fi masurate". El nu banuia insa ca masurarea atitudinilor este o chestiune foarte complicata. In 1972, Fishbein si Ajzen inventariau peste cinci sute de metode diferite de masurare a atitudinilor.
Masuratori bazate pe relatari directe
Cel mai simplu mod de determinare a atitudinii cuiva este sa intrebi. Metoda relatarii directe (self-report) este directa si merge drept la tinta. Dar atitudinile sunt cateodata mult prea complexe pentru a fi masurate printr-o singura intrebare.

Pentru depasirea inconvenie ntelor pe care le prezinta masuratorile bazate pe o singura intrebare, cercetatorii utilizeaza frecvent chestionare cu mai multe intrebari, numite scale atitudinale - cea mai populara fiind Scala Likert. Subiectilor chestionati li se prezinta o lista de afirmatii despre un obiect vizat atitudinal si li se cere sa indice pe o scala gradul in care sunt ori nu sunt de acord cu fiecare
afirmatie. Scorul total al fiecarei persoane chestionate se calculeaza prin insumarea punctajelor acordate la fiecare intrebare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.