Atitudini si comportamente legate de stilul de viata sanatos al adolescentilor din judetul Brasov

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Solutia optima ramane preventia care trebuie sa fie unitara pentru toate substantele care determina dependenta: tutun, alcool si droguri. Efortul trebuie indreptat catre pastrarea unui numar cat mai mare de neaderenti, pornirea unor campanii antidrog, antifumat, evitarii consumului excesiv de alcool. Renuntarea la deprinderile nesanatoase, cu risc pentru sanatate este cea mai ieftina in comparatie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Atitudini si comportamente legate de stilul de viata sanatos al adolescentilor din judetul Brasov

Solutia optima ramane preventia care trebuie sa fie unitara pentru toate substantele care determina dependenta: tutun, alcool si droguri. Efortul trebuie indreptat catre pastrarea unui numar cat mai mare de neaderenti, pornirea unor campanii antidrog, antifumat, evitarii consumului excesiv de alcool. Renuntarea la deprinderile nesanatoase, cu risc pentru sanatate este cea mai ieftina in comparatie cu tratamentul, durata spitalizarii, efectele nefaste pentru sanatate.

Preventia trebuie sa se faca in echipe multidisciplinare si nu este apanajul exclusiv al sectorului sanitar. Inceputa cu prima socializare a copiilor, are sanse reale sa se fixeze in deprinderi sanatoase, persistente, de aceea pentru a creste o generatie cu deprinderi sanatoase, trebuie sa incepem promovarea sanatatii cu parintii copiilor pe care dorim sa ii abordam.

Ea trebuie inceputa si terminata, cu educarea educatorilor. In acest fel echipele trebuie constituite din medic, psiholog, asistent social, sociolog, cadru din Ministerul Justitiei, sprijinul oficialilor Ministerului Educatiei si Cercetarii. (Dr. Moldovan Vasile - "Medicina scolara", vol. I, Ed. Universitatii Transilvania Brasov, 2005, pag. 227-229, 304, 318, 320, 327-329)

1.3 DATE STATISTICE
In Romania se constata o frecventa scazuta a consumului de lactate. Astfel la nivel national doar 43,74% dintre elevii de liceu declara ca au consumat lactate. Cel mai mare consum de lactate declarat se inregistreaza in Banat (49,44%) iar cel mai mic consum in Transilvania (42,95%) dar diferentele fata de Muntenia si Moldova sunt minime (43,09%, respectiv 43,55%). In privinta consumului de lactate in raport cu varsta exista diferente semnificative intre elevii celor patru clase de liceu (IX, X, XI, XII). Consumul este de aproximativ 43,99% in clasa a IX a si de 44,07% in clasa a XII a.

Diferenta cea mai mare in privinta comportamentului intre fete si baieti, se constata la actiunile care au ca scop slabirea si cresterea in greutate. Astfel, 36% din baieti incearca sa se ingrase fata de doar 10% din colegele de liceu, in timp ce 49% din fete incearca sa slabeasca, fata de doar 10% din baietii din clasele de liceu. Si in mediul rural, fetele sunt mai preocupate sa slabeasca (47%) fata de baieti (15%) in timp ce baietii sunt mai preocupati sa se ingrase (29%) fata de colegele lor de liceu (17%).

Aceste actiuni de exemplu sunt in concordanta mai mult cu traditia sau moda, decat cu cunoasterea aspectelor legate de influenta si realatia supragreutatii sau obezitatii cu bolile cardiovasculare si diabetul zaharat si bineinteles cu realitatea nutritionala. In Romania 31,7% din adolescenti fumeaza in mod curent.

Conform studiului national privind comportamentul cu risc pentru sanatate, prevalent cea mai mare se inregistreaza in Transilvania (34,34%) si cea mai mica in Banat (23,58%). Numarul liceenilor care fumeaza in mod curent creste de la 23,65% in clasa a IX a la 40,57% la cei din clasa a XII a. In privinta intensitatii fumatului se constata ca 6,29% din fumatori, declara ca au fumat mai mult de 10 tigari zilnic
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.